Nissan Qashqai 1,6 DIG-T, 150 к.с.

Тиха революция

Nissan Qashqai се утвърди отдавна като лидер в кросоувър сегмента с повече от 2,5 милиона произведени автомобила от 2007 насам. Той привлича както водачите от C-сегмента, така и купувачите на по-малки по размер автомобили, търсещи по-голяма ефективност.

Както при всеки нов Nissan, Qashqai е оборудван с много иновативни технологии. Той предлага пакет от подобрени технологични функции, подобряващи шофирането. Safety Shield технологиите: Front Collision Avoidance (Избягване на челен сблъсък); Driver Attention Support (Поддържане вниманието на водача); Traffic Sign Recognition (Разпознаване на пътните знаци); Lane Departure Warning (Предупреждение за излизане от лентата на движение); Blind Spot Warning (Предупреждение за обект в сляпата точка); Moving Object Detection (Засичане на движещ се обект) и др.

Екстериор

Новият Qashqai създава усещане за динамика, той предлага изцяло нов облик с мощни мускулести извивки, чисти линии и сложни детайли, включително възможност за 19-инчови алуминиеви джанти. Чрез тези смели нови елементи, като повдигната линия на предния капак и мускулестите калници, ще се влюбите от пръв поглед в новия облик на Qashqai.

Интериор

Интериорът на новия Qashqai съчетава иновативните технологии с практичност. При създаването на новото купе на Qashqai, екипите на Nissan са искали да поставят водача в центъра на действието. Многото системи за комфорт, удобство и безопасност са били анализирани и преработени, за да се осигури на шофьора лесен достъп до всички ключови контролни функции. Благодарение на интуитивен единичен интерфейс, водачите могат да настройват функции на Qashqai към своите нужди - от включването на тройния сигнал за завиване до настройване на това колко рано да се включват автоматичните фарове. Всяко меню се изобразява точно върху новия приборен дисплей, позициониран между аналоговите скоростомер и оборотомер. Контролът върху него се осъществява чрез бутони на волана.

Гъвкавост

Багажникът е с товарен обем от 430 л. и въпреки това пътниците се наслаждават също така на повече място в новия Qashqai, с подобрени размери на пространствата за главата и краката. Общото увеличение в ширината е дало възможност за отваряне на по-голямо пространство за раменете, а напълно променените отвори на вратите са улеснили влизането и излизането.

Двигател

Тестовият ни модел е с двигател 1,6 DIG-T, 150 к.с. (110kW). Това до момента е най-мощният бензинов двигател. Той съчетава динамика с ниски емисии и забележителна ефективност. Настроен специално за Qashqai, този всепризнат двигател се характеризира с директно впръскване на горивото и пакет от допълнителни функции, предназначени за постигане на максимална динамика и икономичност. С 240 Нм въртящ момент този 1,6 DIG-T двигател гарантира впечатляваща тяга при ниския и среден оборотен режим. Наред с това запазва впечатляваща ефективност. Комбинираният разход на гориво е близо 6 л/100 км, докато СО2 емисиите са 132 г/км. Tози тип двигател е най-тихия в гамата на Nissan.

Xtronic трансмисия

Този тип трансмисия е разработена специално за второто поколение Qashqai и за съжаление се предлага само с двигател 1,6 dCi. Тази високотехнологична трансмисия се основава на принципа на безстепенната трансмисия с постоянно променливи предавателни числа, но е проектирана да доставя по-плавно и по-естествено усещане при шофиране. За разлика от обикновените CVT трансмисии, Xtronic трансмисията на Qashqai имитира поведението на традиционните автоматични кутии по време на рязко ускорение, със стъпаловидни смени на предавките. При по-равномерно шофиране предавателните числа умело се регулират, за да гарантират максимално плавен ход. Това означава, че Xtronic трансмисията предлага на водачите най-доброто от двата свята: равномерно разпределение на мощността при нормално шофиране и много директна реакция при рязко ускорение.

Изводи

Новият Nissan Qashqai впечатлява още в самото начало. Всичките нови технологии и пътно поведение гарантират удоволствие от шофирането на 100%. Но ако се спрете на Qashqai, то нека бъде с 4WD задвижване.

Технически данни: 
ДВИГАТЕЛ
Обем, куб. см 1618
Мощност, к.с. 150
- при, об/мин 5600
Въртящ момент, Нм 240
- при, об/мин 2000 - 4000
ТРАНСМИСИЯ
6-степенна механична предавателна кутия
ХОДОВА ЧАСТ
Окачване
- отпред MacPherson
- отзад Торсионна греда
Спирачки
- отпред вентилирани дискове
- отзад вентилирани дискове
Гуми и джанти
- отпред 215/60 R17
- отзад 215/60 R17
ГАБАРИТИ
Дължина, мм 4377
Широчина, мм 1806
Височина, мм 1590
Междуосие, мм 2646
Маса, кг 1521
Резервоар, л 65
Обем багажник, л 430-1585
ДИНАМИКА
Макс. скорост, км/ч 190
0-100, сек. 10.5
РАЗХОД, Л/100 КМ
- градско 6,8
- извънградско 5,0
- комбиниран 5,8
CO2, г/км 139
ЦЕНА, С ДДС
55990 лв.

Коментирай