Opel Zafira Tourer

Сбъдната мечта

Още от малки, всички ние имаме мечти. Някои от нас искат да станат космонавти, други дипломати, трети банкери, а някой искат просто да имат голямо семейство. Последното наистина е много чиста и естествена мечта. Но замисляли ли сте се, че за едно такова голямо семейство е нужен голям и сигурен автомобил?! Ние от VS AUTO ще се постараем да ви ориентираме в избора на един такъв автомобил.

Производството на Zafira стартира през далечната 1999 г. През годините моделът се развива с бързо темпо като става все по-голям, по-красив, по-сигурен и по-икономичен.

Всеки знае, че сигурността на пътниците зависи до известна степен и от самия автомобил. Добре е за по-големите семейства автомобилът да бъде стабилен и голям. По възможност с вградени системи за пътна безопасност и сигурност на пътниците. Един такъв автомобил е новият Opel Zafira Tourer. С него не само ще сте в безопасност, но и ще преживеете истинско удоволствие от пътуването.

Нашият тестов модел e с 2,0-литров турбо дизелов мотор и панорамен покрив, който открива приятна гледка над главите на шофьора и пътника до него. Тази функция на покрива е особено интересна и ефектна. При събран покрив, над вас остава само огромното предно стъкло и оставате с чувството, че карате кабриолет или мотор - сякаш няма нищо над главата ви. Агрегатът впряга цели 165 “коня”, които са в готовност да се втурнат смело напред. Той е куплиран с 6-степенна автоматична трансмисия и е с максимален въртящ момент от 350 Нм. По каталожни данни средният му разход е 6,0 л/100 км. Автомобилът развива максимална скорост от 208 км/ч. Ако все пак вие разчитате на наистина икономичен дизелов двигател, ние ви съветваме да се спрете на 2,0-литровия такъв, но със 110 к.с.

Имате възможност да избирате между три режима на работа на двигателя - Normal, Sport и Tourer. При натискането на бутона Sport, всички уреди светват в червено. Ефектът се забелязва най-вече вечерно време. Режимът Tourer пък е предназначен за по-дълъг път с повече хора, когато пътувате за към морето.
Новият Zafira изпъква със своя дизайн и иновативни технологии. Дизайнерите на автомобила са били вдъхновени от високоскоростните влакове, но са добавили много повече лукс. Предната част на автомобила е коренно променена. Предните светлини са адаптивни, а видът им ни напомня линиите на бумеранг. Този тип светлини сами регулират дължината на лъча си, за да не заслепяваме насрещно движещите се коли.

Седем местният миниван е с 20 см по-дълъг от предната версия. Тук е напълно реконструирана системата за гъвкаво разпределение на пространството Flex7. На борда на автомобила има малки и големи места за съхранение на предмети. Под предните две седалки също има подобни места, в които може да сложите каквото си поискате. Автомобилът е оборудван с GPS навигация, USB порт и запалка за пушещите.

Седалките от втория ред наистина ни впечатлиха. Като цяло трима души се чувстват перфектно, а когато са двама, средната седалка пада напред и се превръща в удобен подлакътник за двете страни. Местата са индивидуални, по-широки от когато и да било и се регулират напред, назад (с по 28 см в двете посоки) и 5 см настрани. Това ви позволява да си нагласите седалката бързо и лесно, по ваш вкус, без да си нарушавате спокойствието от приятното пътуване.

За съжаление третия ред седалки става единствено за малко по-ниски хора или деца. Двуметровият ни колега почувства лек дискомфорт при едно такова пробно возене отзад. Като, освен главата и краката му не се чувстваха особено добре.

Вторият и третият ред седалки лесно могат да се превърнат в голям гладък под и така багажният обем на автомобила може да достигне до 1860 л, което е с 40 л повече, спрямо предната версия на Zafira.
Системата Flex Fix вече позволява превоз до 4 велосипеда с общо тегло до 100 кг. Те са наклонени така, че да не пречат на отварянето на багажника. Flex Fix системата е скрита под задната броня и се показва с помощта на специален бутон, който се намира в пода на багажника.

По внедрените системи за сигурност си личи, че инженерите на Opel са се постарали да направят Zafira Tourer максимално безопасен автомобил, но все пак наличието им не може да замени интелекта на шофьора. В Opel Zafira Tourer има вградени ултразвукови сензори, камери и радар. Както e и при останалите модели на Opel, и този тук има способността да разпознава пътните знаци, освен това сигнализира звуково и светлинно при застъпване на лентата, както и при наличие на обект в съседната при престрояване лента или както сме свикнали да я наричаме с други думи - сляпата зона. Голямо удобство се оказа и адаптивния круиз контрол. Той поддържа предварително зададената от вас скорост на движение като преценява разстоянието между вашия и предния автомобил. Ако за миг се разсеете и не упражните спиране, автомобилът сам отбива скоростта, но не спира, за да преодолее удар. Това удоволствие ви го оставя на вас.

Като цяло поведението на автомобила на пътя е стабилно. Новият Zafira Tourer има широка стъпка и се държи като същински Spyder Man на пътя. При Sport режима окачването се втвърдява и това позволява по-агресивно влизане в завои. Шумоизолацията бе на прилично ниво, но двигателят се оказа малко по-шумен от нормалното. За сметка на това, никой от пътуващите не остана лишен от комфорт.

Технически данни: 
ДВИГАТЕЛ
Обем, куб. см1956
Мощност, к.с.165
- при, об/мин4000
Въртящ момент, Нм350
- при, об/мин1750-2500
ТРАНСМИСИЯ
6-степенна автоматична предавателна кутия
ХОДОВА ЧАСТ
Окачване
- отпредMcPherson
- отзадТорсионна греда
Спирачки
- отпред и отзадвентилирани дискове
Джанти
9Jx18 MAK Silver GG
Гуми
235/45 R18
ГАБАРИТИ
Дължина, мм4658
Широчина, мм1884
Височина, мм1685
Междуосие, мм2760
Предна следа, мм1584
Задна следа, мм1588
Маса, кг1571
Резервоар, л58
Обем багажник, л710-1860
ДИНАМИКА
Макс. скорост, км/ч205
0-100, сек.9,9
РАЗХОД, л/100 км
- градско8,0
- извънградско4,9
- комбиниран6,0
CO2, г/км159
ЦЕНА, с ДДС
53 590 лв.

Коментирай