Представянето на Peugeot в рали „Дакар“

След началния ден на рали „Дакар“ и първият състезателен ден в „Дакар“ за отбора Peugeot-Total от 1990, и трите автомобила PEUGEOT 2008 DKR се завърнаха безопасно за пренощуване в лагера във Вила Карлос Паз, след като успешно се справиха със 175-километровия етап, последван от най-дългия пътен преход (519 км) за цялото 14-дневно състезание.
Вила Карлос Паз е познато на рали феновете име, след като дълги години е домакин на аржентинския кръг от Световния рали шампионат. Някои от трасетата, използвани в „Дакар“, в действителност формират част от маршрута на рали „Аржентина“, като вчерашният екшън включваше много разнообразен терен, включително отворени, открити секции, както и по-тесни и по-технични части.
При дебюта си в „Дакар“, целта на отбора Peugeot-Total е да закара автомобилите си до финала в Буенос Айрес на 17 януари, което е разстояние от около 9000 км много труден маршрут, който преминава също така през Чили и Боливия.

Напълно новият PEUGEOT 2008 DKR, задвижван от 3,0-литров би турбо дизелов двигател, нямаше никакви технически проблеми по време на първия състезателен ден, което даде и на тримата пилоти достатъчна доза кураж в началото на тяхната одисея. Предизвикателството никога не е било толкова голямо, след като отбора на Peugeot-Total премина от най-късото състезание – рекордната атака на връх „Пайкс“ през 2013 – към най-дългото състезание в международния календар.
Двукратният рали шампион Карлос Сайнц води триото на PEUGEOT, финиширайки осми (и 8-ми в генералното подреждане) в края на първия ден. “Щастлив съм – това бе добър старт,” каза победителят в „Дакар“ през 2010. “Целта ни бе да минем етапа без проблеми, което и успяхме да направим. Можехме да преценим темпото си и то бе добро, макар че днешният етап не бе особено подходящ за автомобилите с един задвижващ мост.”
Две места зад Карлос, на 10-та позиция в генералното класиране, е 11-кратният победител в „Дакар“ Стефан Петерханзел: най-успешният състезател в историята на състезанието. Въпреки това, той призна, че се е чувствал леко нервен преди старта на етапа: „Да, определено, бях леко нервен,“ каза той. „За нас всичко бе напълно ново: Първи старт, първи етап, като никога преди не бяхме пилотирали точно по такъв тип настилка. Но бе приятна изненада: темпото бе добро, особено максималната скорост.”

„Новото момче“ в отбора е Сирил Деспре, който участва в първия си „Дакар“ с автомобил, след като цели пет пъти е печелил надпреварата с мотоциклет. Той завърши етапа на 33-та позиция, също без проблеми. “Имам много за учене, но имам и най-добрите учители – и освен това от онзи тип учители, от които не всеки има шансът да учи!” заяви той. “Правя стъпка по стъпка и пилотирам с мое собствено темпо.”
Бруно Фамен, шефът на отбора Peugeot-Total, който е много добре запознат с Аржентина, след като прекара седем години в страната, работейки за PEUGEOT, заяви: “Казахме, че ще мислим за етапите един по един, така че сега сме с един по-малко – който бе много повече от удължен пролог – а остават още много! Очевидно е, че още е прекалено рано да правим някакви заключения, особено след като днешният етап не подхождаше особено на нашия автомобил. Въпреки това сме доволни, че завършихме първия ден и с трите автомобила. Стефан имаше спукване на задна дясна гума, което ни позволи да тестваме системата за автоматично напомпване на гумите. Утре екшънът става по-взискателен с дълъг етап, който ще е много строг тест за нас.”

Днес: Етап 2 (Вила Карлос Паз – Сан Хуан): Понеделник, 5 януари / 8:02 ч местно време – 1458 км (SS 518 см)

Резултати след етап 1:
1 Насер Ал-Атия (Кат)/Mатиьо Бумел (Фр) Mini*         1:14,50
2 Oрландо Теранова (Арж)/Рони Граю (Арж) Mini      1:13,12 ч
3 Роби Гордън (САЩ)/Джони Кембъл (САЩ) Hummer 1:13,54
4 Жиние де Вилиер (ЮАР)/Дирк ван Зицевиц (Гер) Toyota     1:14,02
5 Кжиштоф Холовчик (Пол)/Хавиер Пансери (Фр) Mini           1:14,06
6 Eмилиано Спатаро (Aрж)/Бенджамин Лозада (Арж) Renault            1:14,08
7 Бернхард Тен Бринка (Хол)/Том Колсоулl (Бел) Toyota      1:14,28
8 Карлос Сайнц (Исп)/Лукас Круз (Исп) Peugeot 2008 DKR    1:14,56
9 Eрик ван Луун (Хол)/Воутер Росегар (Хол) Mini      1:15,10
10 Стефан Петерханзел (Фр)/Жан-Пол Котре (Фр) Peugeot 2008 DKR           1:15,25
33. Cyril Despres (F)/Gilles Picard (F) Peugeot 2008 DKR         1:23,29

*Наказание от 2 мин. от първия етап

Коментирай