Chevrolet Aveo

Повече динамика

автор: 

След като ви представихме хечбек версията на новото Aveo в брой 13, дойде ред да се насладим и на седана. Тогава ви обещахме, че този ден рано или късно ще дойде.
Като цяло седанът се отличава от хечбека с по-просторен интериор, по-голямо багажно пространство, повече динамика, по-здрава стъпка на земята и коренно различна “задница”.

Новият Aveo седан с 4 врати излъчва мощ, стабилност и спортен дух. Предната част на автомобила е все така динамична и агресивна като при хечбека*. Разликата се вижда в задната част, която е коренно променена. Тук стоповете са обхванати с прозрачен панел, какъвто при Aveo хечбек липсваше. Седанът е съсредоточен повече към семейните хора, които търсят, освен динамика, удобство и комфорт, и голямо пространство.

Нашият тестов модел е с ниво на оборудване LTZ и кафяв цвят (Grand Canyon brown). Той е оборудван с 1,6-литров бензинов двигател с мощност от 115 к.с. и разполага с максимален въртящ момент от 155 Нм, което осигурява на Aveo възможност за задоволително ускорение и усещане за тяга при движение с ниска скорост. Изпреварванията стават с лекота, а при по-високите скорости се чувствате сигурни и спокойни.

1,6-литровият агрегат EcoTec е оборудван с кух блок от чугун и алуминиева цилиндрова глава. На практика теглото на цилиндровия блок, само по себе си, е намалено с 20% в сравнение със същия компонент на предишното поколение. 1,6-литровият двигател е оборудван с 16-клапанова цилиндрова глава с два разпределителни вала. Той разполага със система за безстепенно регулиране на фазите на отваряне на изпускателните и всмукателните клапани и също е с охлаждане на дъната на буталата с маслени струи.

Тестовият ни модел бе оборудван с 6-степенна автоматична трансмисия “GM Hydra-Matic”, която сменя предавките с лекота. За тези, на които не им допада автоматичния режим, имат възможност да превключват скоростите ръчно. Това става чрез натискането на страничните “+” и “-“ бутони на скоростния лост. Предавателната кутия има уникална архитектура, при която всички зъбни механизми са разположени на една и съща ос с тази на коляновия вал.

Новият Aveo седан ускорява от 0-100 км/ч за 11,3 сек. При по-спокойно каране при комбиниран цикъл, консумацията на гориво отива между 7 и 8 л/100 км, а емисиите на въглероден двуокис са 156 г/км. Разбира се всичко това зависи от вашия стил на шофиране и трафик на пътя. Ако сте от по-палавите шофьори може да покачите драстично разхода на гориво и вредните емисии на CO2.

Chevrolet Aveo седан осигурява уверено и изпълнено с удоволствие преживяване зад волана. При по-високи скорости в завоите автомобилът се усеща стабилен, но въпреки това не прекалявайте. Пътното поведение на Aveo е контролируемо, стабилно и комфортно върху почти всякакви пътни повърхности. Благодарение на големия просвет на седана ще имате възможност да се качите с него на места, достойни предимно за SUV автомобили. Стегнатата ходова част и добрата изолация на купето допринасят за ниски нива на шум в купето при движение на автомобила.

Интериорът е същият като при хечбека, с тази разлика, че пространството отзад е повече. Всичко това е благодарение на издължената задна част на автомобила, на което се дължи и по-голямото багажно пространство. В багажника спокойно може да се побере багаж за четиричленно семейство.  

Новият Chevrolet Aveo си осигури максималната оценка от пет звезди в теста за безопасност EuroNCAP (European New Car Assessment Program). Отново едно чудесно попадение на Chevrolet, предназначено за европейския пазар.

Технически данни: 
ДВИГАТЕЛ
Обем, куб. см1598
Мощност, к.с.115
- при, об/мин6000
Въртящ момент, Нм155
- при, об/мин4000
ТРАНСМИСИЯ
6-степенна автоматична предавателна кутия
ХОДОВА ЧАСТ
Окачване
- отпредMcPherson
- отзадТорсионна греда
Спирачки
- отпреддискове
- отзадбарабaни
Джанти16-инчови
Гуми205/55 R16
ГАБАРИТИ
Дължина, мм4399
Широчина, мм1735
Височина, мм1517
Междуосие, мм2525
Маса, кг1183
Резервоар, л46
Обем багажник, л502
ДИНАМИКА
Макс. скорост, км/ч178
0-100, сек.11,7
РАЗХОД, л/100 км
- градско10
- извънградско5,6
- комбиниран7,2
CO2, г/км169
ЦЕНА, с ДДС
от 26 305 лв.

Коментирай