1,6 CDTi ECOTEC 136 к.с.

По-лек, по-икономичен, по-динамичен

Да, говоря за новия Opel Astra, наследникът на Opel Kadett, чието производство бе прекратено през далечната 1991 г. на миналия век. Новата Astra грабна заслуженo приза „Автомобил на годината“ за 2016 в Европа. За съжаление, не успя да вземе приза и за България, размина се от първото място само с няколко гласа.

Новата Astra е по-лека, по-икономична и по-динамична. Новият модел е с до 200 кг по-лек от своя предшественик, главно благодарение на изцяло новата конструктивна архитектура. Всеки компонент в автомобила е преминал през внимателна проверка за постигане на максимално компактни размери и използване на максимално леки материали. В резултат от това снижаване на теглото динамиката и комфортът на возене са повишени значително, а шофирането на новото поколение на Astra доставя повече удоволствие зад волана откогато и да било преди.

Нови, по-пъргави и икономични двигатели

Гамата от задвижващи агрегати на новата Astra също играе голяма роля в подобреното представяне на новото поколение на пътя - под предния капак на всяка нова Astra може да се открие един от членовете на изцяло новата гама от двигатели с мощност в диапазона от 70 кВт/95 к.с. дo 147 кВт/200 к.с. Бензиновите и дизеловите агрегати с работен обем до 1.6 литра без изключение съчетават максимална икономичност с отлични динамични характеристики, мека и тиха работа. Изцяло новият двигател 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo отбелязва своята премиера в новото поколение на Astra. Четирицилиндровата машина с лека, изцяло алуминиева конструкция се предлага във варианти на мощност от 92 кВт/125 к.с. и 110 кВт/150 к.с., а максимумът на въртящия момент достига 245 Нм. В зависимост от мощността, средният разход на гориво в смесен цикъл на движение е снижен до 4.9 литра на 100 км (114 г/км CO2). Tрицилиндровият двигател 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo с максимална мощност 77 кВт/105 к.с. е най-икономичният агрегат в бензиновата гама със среден разход на гориво, достигащ до 4.2 литра на 100 км (96 г/км CO2). A всички версии на „шептящия дизел” 1.6 CDTI с мощност съответно 70 кВт/95 к.с., 81 кВт/110 к.с. и 100 кВт/136 к.с. в съчетание с 6-степенна механична предавателна кутия се отличават с емисии на CO2 под 100 г/км, като най-икономичният сред тях в момента постига среден разход 3.4 л/100 км и емисии на въглероден двуокис от 90 гр. на км.

Комфорт и удоволствие

Инженерите на Astra са се погрижили да не липсва нищо на шофьора и неговите спътници. Седалките са удобни, разработени са съвместно с организацията AGR (Aktion Gesunder Rücken – Дружество за здрави гърбове). Натоварването на гърба ви е сведено до минимум.

За по-капризните шофьори е предвидена и седалка с масаж. 18-те начина за регулиране абсолютно сигурно означават, че ще намерите оптималната позиция на седене и оптималната странична опора. Още нещо, с което Astra се гордее, е предлаганото отопление на задните седалки – екстра от доста по-горен клас, която гарантирано ще зарадва децата и по-възрастните.

Когато към това добавим двузоновия климатроник, волан с подгряване, отличната инфотейнмънт система IntelliLink, която е съвместима с Android Auto и Apple CarPlay, камерата за заден ход и прибиращите се огледала, не остава какво повече да си пожелае човек.

Адаптивни LED светлини

Новите адаптивни матрични LED светлини на новия Opel Astra са пригодени така, че да позволяват движение с постоянно включени дълги светлини, при това без да заслепяват другите водачи на МПС-а. Интелигентната светлинна технология разпознава и наближаващия попътния трафик и просто притъмнява обектите. Това е революционно подобрение в областта на безопасността в новата Astra.

Интелигентната система черпи информация от предната камера Opel Eye, която разпознава светлинния поток от наближаващите автомобили. По този начин тя автоматично деактивира индивидуалните LED елементи в съответната зона, която може да заслепи останалите водачи, изрязвайки зоната около автомобилите. Останалата част от пътя остава ярко осветена, което увеличава безопасността през нощта и прави шофирането на новия Opel Astra в тъмното по-сигурно.

Заключение

Пъргава и икономична, стабилна и сигурна на пътя, достойна за всеки. Новата Astra ще зарадва всеки, който търси позитивното в живота и красивото в детайлите.

Технически данни: 
ДВИГАТЕЛ
Обем, куб. см1598
Мощност, к.с.136
- при, об/мин3500 - 4000
Въртящ момент, Нм320
- при, об/мин2000 - 2250
ТРАНСМИСИЯ
6-степенна механична предавателна кутия с два съединителя
ХОДОВА ЧАСТ
Окачване
- отпредMcPherson
- отзаднезависимо
Спирачки
- отпредвентилирани дискове
- отзадвентилирани дискове
Гуми и джанти
- отпред/отзад225/45 R17
ГАБАРИТИ
Дължина, мм4370
Широчина, мм2042
Височина, мм1485
Междуосие, мм2662
Маса, кг1364
Резервоар, л48
Обем багажник, л370 - 1210
ДИНАМИКА
Макс. скорост, км/ч205
0-100, сек.9,6
РАЗХОД, Л/100 КМ
- градско5,8
- извънградско3,9
- комбиниран4,6
CO2, г/км122
ЦЕНА, С ДДС
40 290 лв

Коментирай