Mercedes-Benz “B-Class” 1,8 CDI BlueEFFICIENCY

По-икономичен, по-чист, по-силен

През 2005 г. Mercedes-Benz стартира производството на нов сегмент - “B-Class”. Първата генерация на малкия семеен автомобил, всъщност е по-голямата версия на “А-Class”. “B-Class” запазва същите двигатели, система на окачване и задвижване като при “А-Class”, но с тази разлика, че е малко по-голям и функционален от него. Идеален автомобил за всеки, който търси пъргав, икономичен и просторен автомобил, който побира сериозно количество багаж.

Mercedes-Benz описва това превозно средство като Compact Sports Tourer. Нещо средно между хечбек и многофункционално превозно средство - миниван. С новата “B-класа” немската марка претендира за най-качествен и сигурен автомобил в този сегмент и повярвайте ми, има защо!

Новият Mercedes-Benz “B-Class” е с видно изразена спортна визия. От един поглед става ясно, че новата “B-класа” е един много специален автомобил. Външното оформление е подчертано спортно като тази особеност на дизайна може да се подсили допълнително с предлаганите пакети оборудване.

Новата “B-класа” бележи и началото на съвременната дизелова технология на Mercedes-Benz. Двигателите са мощни и тихи, впечатляват със своите оптимизирани характеристики по отношение на емисиите и разход на гориво.

Нашият тестов модел е оборудван с 1,8-литра турбо дизелов двигател със 109 к.с. при 3200-4600 об/мин. Куплиран с 6-степенна механична скоростна кутия, тестовият ни модел ускорява от 0-100 км/ч за 10,9 сек. и развива максимална скорост от 190 км/ч. 4-цилиндровият дизелов двигател развива голям въртящ момент от 250 Нм и реагира моментално при рязко натискане педала на газта, дори и при ниски обороти на двигателя. Дизеловата технология “комън-рейл” от четвърто поколение се отличава с увеличено налягане при впръскване (до 1800 bar), оптимизирани горивни камери и прецизно функциониращи електромагнитни инжектори. Чрез подобрено регулиране на налягането и използването на турбокомпресор с променлива геометрия, се постига висок въртящ момент при всякакви обороти на двигателя. Всички дизелови двигатели са с функция ECO Start/Stop и отговарят на изискванията за клас на емисии Euro 5.

В града разходът е повече от задоволителен - 6,1 л/100 км при това с нормално каране и пуснат климатик в горещия сезон. Не се сдържах на хубавия уикенд и успях да разходя новата “B-класа” извън София. В автомобила бяхме общо трима души без багаж и бордовият компютър отчете разход 4,4 л/100 км. Ако вие сте от хората, които са свикнали на дълъг път да взимат много багаж със себе си, новата “B-класа” ще ви предложи огромно багажно пространство от 486 л. Това число може да стане 1545 л., но само ако сте свалили задния ред седалки. Като цяло 4- или 5-членно семейство с не много скромен багаж би се чувствало повече от комфортно в този невероятен Compact Sports Tourer.

Голям плюс се оказаха асистиращите системи при управление и паркиране на “B-класата”. Те предупреждават шофьора своевременно при възникване на критични ситуации и му помагат да избегне опасностите.

Асистентът за следене на пътната лента предупреждава шофьора, когато забележи неволно отклонение от пътната лента, в която се движи автомобилът. Предупредителният сигнал представлява серия от три вибрации на волана, които остават незабелязани за останалите пътници. Системата разпознава маневри, при които шофьорът целенасочено напуска пътната лента (напр. в завой) и в тези случаи не генерира предупредителен сигнал. В България ползата от тази система не е особено силно изразена в следствие на изтърканите ни маркировки, но там, където маркировката е обновена, можете да разчитате на бдителността на автомобила.

Асистентът за “сляпа зона” може да забележи превозните средства, движещи се в трудно наблюдаемите зони и да предупреди шофьора с помощта на червен предупредителен триъгълник, който светва в съответното външно огледало. Ако въпреки това предупреждение шофьорът включи мигач, системата генерира и звуков предупредителен сигнал. Системата е активна при скорости от 30 до 250 km/h. При скорости под 30 km/h системата не е активна, което се обозначава с жълт триъгълник.

При паркиране също имате помощ от автомобила. Точно пред вас под предното стъкло се намира светлинен индикатор, който светва в червено, когато сте в близост до друг обект. Светлинната индикация върви и с предупредителен звуков сигнал. Същият индикатор го има и в задната част на автомобила, който лесно може да следите чрез огледалото за обратно виждане. Парктроникът е доста прецизен и започва да ви асистира от разстояние около 1м и сигнализира за достигнато минимално разстояние при около 20см до препятствието.

Просторният интериор предлага качество и лукс, типично за марката Mercedes-Benz. Черна кожа с бели шевове покрива седалките и страничната част на вратите. Таблото е от черен полимерен материал, който е мек и приятен на пипане. Наличието на навигация ви улеснява при пътуване, дори и извън страната. С новата “B-класа” Mercedes-Benz предлага най-различни пакети като опция, които могат да задоволят различните вкусови предпочитания на клиентите. Например пакетът “отделения за вещи” предлага различни средства за по-ефективно разполагане на багажа. Той включва отделение за очила в горния контролен панел, кутия под предните седалки, сгъваеми масички в задната част на облегалките на предните седалки, както и мрежа в нишата за крака пред пътника до шофьора.

Окачването е стабилно и държи Mercedes-а здраво на пътя. Шумоизолацията на колата е в норми. Околните звуци са притъпени задоволително, а двигателят е направо тих. За шофьорите с повече адреналин в кръвта, Mercedes-Benz предлагат като опция и спортно окачване. Пружините и амортисьорите са регулирани по-спортно и твърдо в сравнение със стандартното изпълнение, а позицията на каросерията е по-ниска (с 15 mm), в резултат на което се намалява клатенето и се увеличава стабилността по време на движение.

Технически данни: 
ДВИГАТЕЛ
Обем, куб. см1796
Мощност, к.с.109
- при, об/мин3200-4600
Въртящ момент, Нм250
- при, об/мин1400-2800
ТРАНСМИСИЯ
6-степенна механична предавателна кутия
ХОДОВА ЧАСТ
Окачване
- отпредспирална пру- жина, двутръбен газов амортисьор
- отзадспирална пру- жина, еднотръбен газов амортисьор
Спирачки
- отпред и отзадвентилирани дискове
Гуми195/65 R15
ГАБАРИТИ
Дължина, мм4359
Широчина, мм1786
Височина, мм1557
Междуосие, мм2699
Маса, кг1475
Резервоар, л55
Обем багажник, л486-1545
ДИНАМИКА
Макс. скорост, км/ч190
0-100, сек.10,9
РАЗХОД, л/100 км
- градско5,5
- извънградско4,0
- комбиниран4,5
CO2, г/км118
ЦЕНА, с ДДС
51 400 лв.

Коментирай