Peugeot се завръща в „Дакар“ през 2015

Връзката на Peugeot с „Дакар“ в миналото се простира далеч отвъд студената, макар и впечатляваща статистика на четири победи от четири старта. Напротив, тя се базира на много, понякога невероятно звучащи приказки на френската марка, която тя може да разкаже след участието си в 48 125 км състезателен екшън в северозападна Африка между 1987 и 1990 г.
След своето изключително приключение през 2013, което ги отведе до разбиване на рекорда на прочутото изкачване на връх Пайкс в Колорадо, Red Bull и Total отново обединяват усилия за също толкова вълнуващо предизвикателство - „Дакар“. Да атакуват най-дългото (10 000 км) и най-трудно офроуд състезание в света, 25 години след последното участие на френския автомобилен производител в ралито, екипът привлече Карлос Сайнц и Сирил Деспре.

Запомнящият се нов рекорд от 8:13,878 мин. от миналия юни за изкачването на връх Пайкс (Pikes Peak) потвърди, че Peugeot Sport не е загубил нищо от вкуса си към моторния спорт. След категоричната демонстрация на опита си на прочутото планинско, много трудно трасе, екипът лесно можеше да се задоволи с миналогодишния си постижение. Въпреки това, страстта на Peugeot Sport към състезанията се нуждаеше от подхранване с допълнителни стимулиращи предизвикателства, следващото, от които ще е „Дакар“.
Междувременно „Дакар“ замени дюните на северозападна Африка за трасетата и коловозите на Латинска Америка, които са също толкова взискателни към участниците и техните автомобили. И ето ни тук, четвърт век след последното си участие, когато Team Peugeot Total ще предприеме следващото си предизвикателство с нов автомобил - 2008 DKR. След 20-километровия асфалтов спринт миналия юни, двуседмичният маратон с дължина 10 000 км ще постави всеобхватните умения на Peugeot Sport на изпитание през януари 2015.

Коментирай