Peugeot 208 T16 Pikes Peak с отличие

Автомобилното издание Autosport определи Т16 за „Рали автомобил на годината“. Времето от 8:13,878 мин., за което Себастиен Льоб превзе легендарното трасе към връх „Пайкс“ в Колорадо, САЩ, зад волана на Peugeot 208 T16 Pikes Peak, оглави заглавията при моторните спортове на 30 юни. Наподобяващата стойка на звяр, страховитото 1:1 съотношение мощност-маса (875 к.с. за 875 кг) и динамичните показатели, равняващи се и дори превъзхождащи тези на болид от Формула 1, плени въображението на феновете, особено след като бе създаден за период от само четири месеца в щабквартирата на Peugeot Sport във Велизи, близо до Париж. Невероятното предизвикателство, с което френският екип се справи през 2013 определено накара специалистите и широката публика да му отдадат заслуженото.

В началото на декември автомобилът бе награден по време на Autosport Awards, годишната гала вечер, която събира елита на моторния спорт. 208 T16 Pikes Peak бе отличен с наградата „Рали автомобил на годината“. Няколко дни по-късно, на известната церемония Top Gear Awards отличи звяра на Peugeot с приза „Състезателен автомобил на годината“, още едно от най-престижните отличия в света на моторните спортове.

Бруно ФАМЕН (Директор на Peugeot Sport): “Очевидно сме много поласкани и много горди от тези две награди. Планинското изкачване на връх „Пайкс“ през юни бе изключително изживяване и сега осъзнахме какъв голям отзвук предизвика нашето участие в медиите, в обществеността и в рамките на компанията. Tези две отличия са изключителна награда за нас. Много сме трогнати и искаме да се насладим на тези моменти с всички онези в екипа, които оставят сърцето и душата си в свята ежедневна работа.”

Коментирай