Opel Adam 1.4 16V 87 к.с.

Опасен чар

Трябва да признаем, че Opel Adam е, наистина, впечатляващ и адски чаровен автомобил. Adam носи нещо в себе си, нещо истинско и живо. Всеки застанал зад волана на Adam ще усети положителната енергия, която витае около него. Ще тръпнете в очакване да завъртите ключа на автомобила и да потеглите с пълна газ напред. Чувството е неописуемо и точно това ни хареса в Adam, а всеки, който е бил зад волана му, ще разбере за какво говорим.

Когато взех Adam, много се чудех къде да го представя. Трябваше му място, което да отговаря на неговия чар. В крайна сметка, реших това място да е пристанището в Свети Влас – Марина Диневи. На това пристанище може да срещнете автомобили и яхти, които и шейховете в Дубай биха мечтали да имат.

Паркирахме се в близост до голямо черно лъскаво возило. Казах си: “Ей сега ще направя уникални снимки”. Тъкмо се приготвих и хоп... какво да видя, младо семейство веднага започна да кръжи като лешояди около Adam, готови да атакуват своята плячка. В крайна сметка, те просто се снимаха с него. Казах си, това е нещо нормално, автомобилът е сравнително нов и хората не са запознати още с него, ще изчакам малко, за да му се нарадват, и ще си направя снимките. Това чакане продължи около 30-40 мин, т.к. желаещите да се снимат с “моя” Adam бяха много.

Двигатели
Първоначално Opel Adam се предлага с три ефективни бензинови мотора (1.2 л 51 кВт/70 к.с., 1.4 л 64 кВт/87 к.с. и 1.4 л 74 кВт/100 к.с.), съчетани с 5-степенна механична трансмисия. Всички задвижващи агрегати ще се предлагат с технологичен пакет ecoFLEX, включващ системата Start/Stop, която повишава икономичността. По-късно Adam ще направи своята премиера и ново поколение малък бензинов мотор, който ще разполага с директно впръскване на гориво и принудително пълнене с турбокомпресор, с което допълнително ще се намали разходът на гориво и ще се подобри динамиката. Този нов двигател ще се комбинира и с ново поколение 6-степенна механична трансмисия. Наскоро стана ясно, че Adam ще се предлага и с LPG система за задвижване, или с прости думи - ще има версия и на газ. 

Интериор
Opel Adam предлага място само за четирима души, които ще се радват на атмосфера и простор, необичайни за малък автомобил. Признавам си, аз самият съм 1,85 м и отзад се чувствах приятно, не ми беше широко, но не ми беше и много тясно.

В интериора има присъствие на нещо живо и истинско. Всеки елемент е правен с много любов и си личи, че му е обърнато много внимание, което е нетипично за много други малки автомобили. Удобните седалки предразполагат шофьора и пътниците за приятно и спокойно пътуване. Трябва да отбележа, че воланът е едно от най-ярките и яки неща в интериора - невероятно удобен и с чувство за управление на спортен автомобил.

Кръглите контролни прибори, наподобяващи хронограф, и хромираните панели на бутоните и превключвателите завършват аурата на спортна прецизност.

Силната страна на Adam
Не е тайна, че с новия Adam може да експериментирате с различни съчетания на материали и цветове, както в интериора, така и в екстериора. Adam въвежда напълно нов подход по отношение на нивата на оборудване. Използването на познатата градираща система е заменена с възможност клиентите да избират измежду три различни „характера” на оборудване или „светове на настроението” с високо ниво на индивидуализация - Adam JAM, Adam GLAM и Adam SLAM. Тези три характера поставят основите на практически неограничен потенциал за персонализация, с широк избор от екстериорни цветове, три цвята на покрива, различни интериорни цветове, декори и различни облицовки на тавана, включително версия с вградени в тавана LED „звездни” светлини и други дизайнерски елементи, вдъхновени от премиум моделите.  

Сигурност
Високото ниво на пасивна безопасност се гарантира от изключително здравата пътническа клетка, изработена главно от издръжлива висококачествена стомана. Тя се допълва от предни и странични въздушни възглавници, както и система за предварително доопъване на коланите на предните седалки, които освен това предлагат и допълнителна защита на коленете и краката. Други системи за безопасност са подготовката за поставяне на детски седалки ISOFIX с допълнителни свързващи елементи отгоре.

Екстериор
Впечатляващият и уникален „плаващ” покрив на Adam, който е визуално отделен от долната част на автомобила, позволява перфектното изпълнение на съчетание от два цвята. Знакът с името на модела е разположен – за разлика от повечето други автомобили на Opel – на задната колонка под хромираната лайстна над прозорците, която допринася за уникалното му излъчване. В широката предна решетка на Adam е интегрирана хромирана лайстна във формата на крило и емблемата на Opel по подобие на тази на новата Astra. Отстрани, в долната част на вратите, могат да бъдат открити характерните за стилистичния език на Opel релефни „остриета” и специфичната „ударна вълна” около дръжките на вратите, заимствана от Astra GTC.

Предните светлини разполагат с дневни светлини с формата на крило - още един типичен стилов елемент за Opel. За първи път в A-сегмента, както предните светлини, така и задните, се предлагат с авангардната и енергоспестяваща LED технология.  

С дължината си от почти 3700 мм и 1720 мм ширина, пъргавият малък автомобил с три врати перфектно може да бъде паркиран на почти всяко, дори малко по-тясно от нормалното, място, като по този начин идеалносе вписва в градската среда.

Ходова част
В предната част са използвани Макферсън елементи и отделна подрама, а отзад Adam е оборудван със съставна торсионна греда. Размерите на колелата варират от 15 до 18 цола, като версиите със 17 и 18 цолови джанти стандартно се предлагат със спортна ходова част и по-директно кормилно управление.

Екстри
Новата инфоразвлекателната система дава достъп до избрано съдържание от смартфона, включително интернет базирани приложения като GPS навигация. Тя изобразява съдържанието на седеминчовия пълноцветен, управляван с докосване, екран с висока резолюция, който, освен това, осигурява бърз и интуитивен достъп до различни контролни функции чрез лесни за работа менюта.  
В допълнение, с помощта на BluetoothTM и USB връзка, пътниците в Adam могат да използват своите MP3 плеъри, iPodTM устройства и таблети. Осигурен е директен вход за музикални устройства, които не са оборудвани с възможност за USB или BluetoothTM връзка.

Собствениците на Adam, които искат да се наслаждават на видеофайлове или снимки, могат да сторят това, когато автомобилът е спрял.  
Електрическото кормилно управление на Adam (Electrical Power Steering, EPS) предлага и режим на работа CITY, който увеличава степента на асистенция при ниски скорости на движение – функция, особено ценна при паркиране. Електронната стабилизираща система ESP от последно поколение също се предлага като стандартно оборудване за всички версии на Adam и включва множество подфункции като асистент при потегляне по наклон (Hill Start Assist).

Нашите впечатления
На мнение съм, че новият Adam си заслужава всеки един лев. Разбира се, във всеки един нов продукт има какво да се доусъвършенства. При Adam, това определено са двигателите и механичната трансмисия. Но не това е най-важното в момента. Във времена на криза, Opel предприе сериозна стъпка в по-нататъшното си развитие, а именно, да развие сегмент в най-малкия клас, което не е никак лесна задача. Цялото това нещо заслужава сериозни адмирации. Първият опит на Opel в тази сфера се оказа наистина впечатляващ. Резултатът е Adam, малък градски автомобил със завиден интериор и екстериор, който е достоен съперник на MINI Cooper и FIAT 500.

Технически данни: 
ДВИГАТЕЛ
Обем, куб. см 1398
Мощност, к.с. 87
- при, об/мин 6000
Въртящ момент, Нм 130
- при, об/мин 4000
ТРАНСМИСИЯ
5-степенна механична предавателна кутия
ХОДОВА ЧАСТ
Окачване
- отпредMacPherson
- отзадПолунезависимо
Спирачки
- отпредВентилирани
- отзадБарабани
Гуми и джанти215/45 R17
ГАБАРИТИ
Дължина, мм 3698
Широчина, мм 1720
Височина, мм 1483
Междуосие, мм 2311
Маса, кг 1120
Резервоар, л 38
Обем багажник, л 170
ДИНАМИКА
Макс. скорост, км/ч 175
0-100, сек.12,5
РАЗХОД, л/100 км
- градско 7,3
- извънградско 4,5
- комбиниран 5,5
CO2, г/км 132
ЦЕНА, с ДДС
от 21 435 лв.

Коментирай