BMW i3

Новото BMW i3

На 29 юли BMW Group представи едновременно в Ню Йорк, Лондон и Пекин серийната версия на иновативния електрически автомобил BMW i3. Моделът е разработен специално за електрическо задвижване.
Пробегът на автомобила с едно зареждане е от порядъка на 130 - 160 км. Това е напълно достатъчно, като средното изминато разстояние за един ден на автомобил в този клас в глобален мащаб е само 64 км.
Освен това по желание BMW i3 може да бъде оборудвано с удължител на пробега (Range Extender), който по време на пътуване поддържа постоянно нивото на заряд на литиево-йонната батерия, ако то падне под определена стойност. Тази функция се изпълнява от двуцилиндров бензинов двигател с мощност 25 кВт/ 34 к.с., който е разположен непосредствено до електрическото задвижване на задната ос. По този начин максималният пробег във всекидневието се удължава до около 300 км.

BMW i3 се отличава с множество технически иновации. Така например моделът разполага с пътническа клетка изработена от въглероден композит (Carbon Fibre Reinforced Plastic), както и алуминиево шаси и поставя нови стандарти по отношение на олекотената конструкция. Със собственото си тегло от 1195 кг моделът е по-лек от повечето автомобили в компактния сегмент и в същото време предлага повече място за до четирима пътника.
Ниското тегло повишава пъргавината и динамиката на BMW i3. Електромоторът на автомобила е с мощност 125 кВт/ 170 к.с. и максимален въртящ момент от 250 Нм, които са на разположение още при старта. Спринтът от 0 до 60 км/ч отнема 3,7 сек, а от 0 до 100 км/ч – 7,2 сек. Поради съображения за по-висока ефективност максималната скорост е ограничена до 150 км/ч.

Стенният модул Wallbox е първият и единствен модул за зареждане у дома, който се предоставя и монтира директно във вашия дом от автомобилна компания.
BMW Group ще има споразумения с доставчици за зареждане на обществени места във всички държави, където се представят моделите BMW i. Компанията работи за стандартизиране на зареждането и участва в изграждането на всеобхватна мрежа от станции за зареждане.
Клиентите на BMW i ще имат възможност да ползват услуги от програмата BMW ConnectedDrive адаптирани за електрическа мобилност, както и мобилни услуги, като например оборудване за зареждане на пътя.
Клиентите на BMW i3 ще имат и избор от атрактивни пакети за финансиране, лизинг, застраховане, обслужване на автомобила и новаторски услуги за мобилност, които са предвидени да отговарят на уникалната концепция на BMW i3.

Световният пазар за електромобили се развива добре, след като през миналата година по целия свят са регистрирани близо 93 000 електромобила, то през следващата година се очаква броят на регистрациите да надхвърли 150 000.

Коментирай