Nissan Qashqai

Новият Nissan Qashqai официално представен в България

На специален тест драйв бе представен, в целия му блясък, новият Nissan Qashqai. Подбрани автомобилни журналисти изпробваха възможностите на модела на пълен максимум. Маршрутът София - село Главатарци, бе трасе за изява на новия модел в семейството на Nissan.

Времето беше повече от чудесно, топло с не натрапващо се слънце. Идеален ден за тест драйв и снимки на модела. Атмосферата и настроението сред журналистите беше повече от прекрасна. Всеки трепнеше в очакване да седне зад волана на новия Nissan Qashqai и да се отправи към село Главатарци.

Първо поколение

Първото поколение на модела бе представено през далечната 2007 г. Моделът стана основоположник на кросоувър сегмента, намери над 2 млн. клиенти и бе последван от десетки подражатели. Производството на новия модел, както и на стария е в Съндерланд, Великобритания, където и до ден-днешен се правят други модели като Note, Juke и електрическият LEAF.

Новият модел, системи и сигурност

Новият Qashqai е с 47 мм по-дълъг от настоящия модел, по-нисък и по-широк, което му придава елегантно, балансирано излъчване, запазващо кросоувър стила, компактните размери и повдигнатата шофьорска позиция.
Както при всеки нов Nissan, Qashqai е оборудван с много иновативни технологии. Той предлага на шофьорите цялостен пакет от иновативни технологични функции, подобряващи всеки аспект на шофирането. Safety Shield технологиите на Nissan сега включват Forward Emergency Braking (последващ сигнал за предупреждение, ако дистанция с предния автомобил намалява), Driver Attention Alert (система, която следи умората и стила на шофиране) и Traffic Sign Recognition (система, която разпознава скоростните пътни знаци на пътя), заедно с няколко други жизненоважни асистиращи водача системи, докато Intelligent Park Assist (асистент при паркиране) премахва стреса на маневрирането в града. Новият Qashqai е предназначен да направи премиум технологиите по-достъпни от всякога.

Нови двигатели

Иновациите продължават с новата двигателна гама на Qashqai, която е по-широка и по-ефективна. Всеки двигател използва турбокомпресор, за да се намали работния обем, вредните емисии и разхода на гориво, като едновременно с това запазва отлична динамика с водещи в класа емисии CO2 - от само 99 г/км. Ефективността се подобрява още повече от обширната програма за намаляване на теглото, довела до олекотяване с 40 кг при някои модификации, въпреки добавянето на много ново оборудване.
Двигателната гама на модела се състои от четири агрегата, два бензинови - 1,2 DIG-T, 115 к.с., 1,6 DIG-T, 163 к.с. и два дизелови - 1,5 dCi, 110 к.с., 1,6 dCi, 130 к.с. с възможност за избор между две или четири задвижващи колела.

Нова трансмисия Xtronic

Докато на версиите с предно задвижване ще се паднат основна част от продажбите на повечето пазари, ще се предлагат и модели ALL-MODE 4x4-i със задвижване на четирите колела, за да се отговори така на възможността за избор между 6-степенна механична или напълно новата Xtronic трансмисии, която ще се предлага само за двигател 1,6 dCi.

Нов, по-стилен интериор

Значителното подобряване на качеството на материалите и дизайна правят интериора на Qashqai още по-привлекателен. Универсалността също остава основна кросоувър характеристика. Предоставяйки по-голямо пространство за пътниците и по-голям товарен капацитет, подобрен от система за променлив под на багажника, новият Qashqai предлага дори пространство за съхранение на покриващата кора, когато тя не се използва.
Новият Qashqai е базиран на новата CMF (Common Module Family) платформа на Renault-Nissan Alliance, предлагаща на потребителя изключителна инженерна ефективност.

Коментирай