Да изчезнеш за 90 минути

Моделите MINI John Cooper Works са вече 7 и всички те участват в международната обиколка на MINI John Cooper Works в Централна и Източна Европа. Събитието премина през София на 23 – 24 април и предизвиква всички фенове на MINI да изчезнат за 90 мин. превръщайки един обикновен делничен ден в необикновено приключение. Общо 1491 к.с., управляемост, пъргавина и звук познати от моторните спортове създават смут, вълнение и ентусиазъм на паркинга на кино Арена Младост и по специално избрания MINI John Cooper Works маршрут, демонстрирайки ненадминатата радост от шофирането и пригодността за ежедневието и за всеки начин на живот на „хулиганите” в семейството на MINI.
От есента на 2012 г. всички модели MINI John Cooper Works се предлагат с ново поколение двигатели, иновации при задвижването, за първи път опция за монтиране на автоматична трансмисия. Благодарение на още по-широкото прилагане на технологията MINIMALISM и всеобхватно модернизираните Twin-Scroll турбомотори новите модели впечатляват с още по-спонтанни реакции и значително намален разход на гориво и вредни емисии, при идентични стойности на мощността и въртящия момент. Екстремно спортното усещане при шофиране се осигурява от натрупания в моторните спортове опит по отношение на взаимодействието между мощните двигатели, високотехнологичното окачване, както и от специфичното за моделите оформление на екстериора и интериора.
В рамките на визитата на MINI John Cooper Works дебют в България прави най-младият, седми член на моделната гама MINI John Cooper Works Paceman. Моделът съчетава ново измерение на радостта от шофирането в компактния сегмент с концепция за първото Sports Activity Coupé. Задвижва се от четирицилиндров турбодвигател с мощност 160 кВт/ 218 к.с., а увереното предаване на мощността към пътя е поверено на серийното двойно задвижване ALL4. За усещането в MINI John Cooper Works Paceman, характерно за състезателен автомобил, допринасят и сниженото спортно окачване, както и аеродинамичният пакет. На него могат да се насладят четирима пътници, които разполагат с отделни кресла.

Както динамичните характеристики, така и дизайнът превръщат MINI John Cooper Works Paceman в изключителна гледка в градското всекидневие, но гарантират и комфорт при дълги пътувания, както и максимална спортна радост от шофирането. За турбомотора на MINI John Cooper Works Paceman са характерни спонтанното разгръщане на мощността и пъргавото и неуморно набиране на обороти, като автомобилът серийно се оборудва с шестстепенна механична скоростна кутия, а като опция се предлага и шестстепенна автоматична трансмисия. Независимо от избраната трансмисия MINI John Cooper Works Paceman ускорява от 0 до 100 км/ч за само 6,9 сек. Въодушевяващият темперамент е комбиниран с изключително нисък за автомобил с подобна мощност разход на гориво. MINI John Cooper Works Paceman се задоволява редно със 7,4 л/ 100 км. (автоматична трансмисия: 7,9 л/100 км.).
Индивидуалният характер на MINI John Cooper Works Paceman се подчертава от специфичните дизайнерски елементи. Серийното оборудване на модела включва както аеродинамичния пакет, така и 18-инчови алуминиеви джанти, спортна ауспухова система с хромирани накрайници и лайстни на праговете с логото на John Cooper Works. Опционалното контрастно лаково покритие за покрива и корпусите на страничните огледала се предлага в цветовете бяло, черно и Chili Red. Също като при другите модели на John Cooper Works типичната атмосфера на спортен автомобил в интериора може да бъде допълнена със специфични за модела акценти като интериорните лайстни в цвят Chili Red.
MINI John Cooper Works Countryman е първият модел на суб-бранда с четири врати и задвижване на всички колела. Комбинацията от 160 кВт/ 218 к.с. и двойното задвижване създава ново измерение за ненадмината динамика, не само на пътя, но и извън него. Максималният въртящ момент от 280 Нм е на разположение между 1 900 и 5 600 об/мин. MINI John Cooper Works Countryman ускорява от 0 до 100 км/ч за само 7,0 сек. – както със серийната 6-степенна механична скоростна кутия, така и с опционалната 6-степенна автоматична трансмисия. Максималната му скорост е 225 км/ч (автоматична трансмисия: 223 км/ч). Не по-малко впечатляващи са средният разход на гориво от 7,4 л/ 100 км (автоматична трансмисия: 7,9 л.) и емисиите на СО2 от 172 г (184 г)/ км.
Моделите MINI John Cooper Works (Hatch), MINI John Cooper Works Clubman, MINI John Cooper Works Cabrio, MINI John Cooper Works Coupé и MINI John Cooper Works Roadster също са оборудвани с новия агрегат. Той е базиран на двигателя на MINI Cooper S и също като него е оборудван с турбокомпресор, работещ на принципа Twin-Scroll, директно впръскване на бензина и променливо управление на клапаните по технологията VALVETRONIC на BMW Group. Тази система, наричана и бездроселова, оптимизира както реакциите на двигателя, така и коефициента на полезно действие на двигателя: спонтанността при натискане на педала на газта е комбинирана със сдържаност при разхода на гориво.
Създадените ексклузивно за моделите John Cooper Works технически детайли на 1,6-литровия четирицилиндров мотор с лого на John Cooper Works върху капака са директно базирани на разработките от моторните спортове. Цилиндровият блок и картерът са изработени от алуминий. Двигателят се оборудва с подсилени бутала, цилиндрови глави с особено висока здравина и олекотени колянови валове. Пълните с натрий изпускателни клапани допринасят за по-доброто охлаждане на турбодвигателя. Освен това двигателят се оборудва и с разпределителен вал с безстепенна промяна на фазите и турбокомпресор, който развива още по-голямо налягане на свръхпълненето в сравнение с MINI Cooper S. Специфичната изпускателна система се разпознава по двойните ауспухови тръби от полирана неръждаема стомана.
Двигателят развива максималната си мощност от 155 кВт/ 211 к.с. при 6 000 об/мин, максималният въртящ момент е 260 Нм и е на разположение между 1 850 и 5 600 об/мин. Функцията Overboost позволява въртящият момент кратковременно да бъде повишен до 280 Нм между 2 000 и 5 200 об/мин.
Моделите серийно се оборудват с 6-степенна механична скоростна кутия, съобразена с характеристиките на агрегата. Като алтернатива за пръв път всички модели на John Cooper Works могат да бъдат поръчани с опционална 6-степенна автоматична трансмисия с функция Steptronic. Тя позволява ръчен избор на предавките както със селектора на трансмисията, така и с лостчетата на волана.
Освен чрез оптимизираният коефициент на полезно действие на двигателя ефективността на моделите John Cooper Works е увеличена и с прилагане на многообразие от функции и технологии от програмата MINIMALISM. Те спомагат за максимална радост от шофирането, прекъсвана възможно най-рядко от спирания за зареждане с гориво. Такава е Регенерацията на спирачната енергия, която зарежда акумулатора при движение по инерция или спиране. В комбинация с механичната скоростна кутия функцията Auto Start Stop осигурява автоматично изключване на двигателя при спиране на кръстовища или в задръствания, а индикаторът за превключване на предавките показва идеалните моменти за смени на предавките с цел повишаване на ефективността. Електромеханичното кормилно управление също допринася за намаляване на разхода на гориво. Неговият електромотор черпи енергия само тогава, когато създаваното от него усилване на кормилното управление е действително необходимо.
Тези и други иновации позволяват на всички модели John Cooper Works да постигнат оптимизирано съотношение между радост от шофирането и разход на гориво. Средният разход на гориво и вредните емисии са намалени с до 0,5 л/ 100 км в зависимост от модела. MINI John Cooper Works (Hatch) ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,5 сек. (автоматична трансмисия: 6,7 сек.) и развива максимална скорост от 238 км/ч (автоматична трансмисия: 236 км/ч). средният разход на гориво е 6,6 л (автоматична трансмисия: 7,1 л.)/ 100 км., емисиите на СО2 са 153 г. (165 г)/ км.
MINI John Cooper Works Clubman също комбинира впечатляващо ускорение – от 0 до 100 км/ч за 6,8 сек. (автоматична трансмисия: 7,0 сек.) и максимална скорост от 238 км/ч (автоматична трансмисия: 236 км/ч) – с ненадминато нисък разход на гориво от 6,7 л. (автоматична трансмисия: 7,2 л.)/ 100 км. и емисии на СО2 от 155 г. (167 г.)/ км.
MINI John Cooper Works Cabrio ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,9 сек. (автоматична трансмисия: 7,1 сек.) и развива максимална скорост от 235 км/ч (автоматична трансмисия: 233 км/ч). Средният разход на гориво е 6,8 л (автоматична трансмисия: 7,3 л)/ 100 км. при емисии на СО2 от 157 г (169 г)/ км.
Със спринт от 0 до 100 км/ч за 6,4 сек (автоматична трансмисия: 6,6 сек) MINI John Cooper Works Coupé реализира най-доброто ускорение сред върховите атлети в моделната гама. Максималната му скорост е 240 км/ч (238 км/ч). Изключителните спортни качества са комбинирани със среден разход от 6,6 л (автоматична трансмисия: 7,1 л)/ 100 км. и емисии на СО2 от 153 г. (165 г.)/ км. При старт от място MINI John Cooper Works Roadster достига скорост 100 км/ч за 6,5 сек. (автоматична трансмисия: 6,7 сек.) и развива максимална скорост от 237 км/ч (автоматична трансмисия: 235 км/ч). Средният му разход на гориво е 6,8 л (автоматична трансмисия: 7,3 л.) на 100 км, емисиите на СО2 са 157 г (169 г)/ км.
Всички модели John Cooper Works съчетават изключителен спортен потенциал с неподражаемо излъчване и детайли на оборудването, които подчертават характерното Race усещане както в екстериора, така и в интериора. Серийното оборудване включва и бутон Sport за промяна на настройките на педала на газта и характеристиките на мощността, особено мощни спирачки, системата за стабилност DSC (Dynamic Stability Control) включително контрол на сцеплението DTC (Dynamic Traction Control) и електронно управлявана функция за блокиране на диференциала на предната ос EDLC (Electronic Differential Lock Control), както и специфични за модела алуминиеви джанти с размер 17 инча (MINI John Cooper Works Countryman: 18 инча) и гуми Runflat. Серийният John Cooper Works аеродинамичен пакет оптимизира не само обтичането от въздуха, така и впечатляващото излъчване. Други индивидуални акценти поставят ексклузивните цветове на каросерията и покрива, както и особено спортната атмосфера в интериора и специфичните за моделите тапицерии и вътрешни декоративни елементи.
Като опция например се предлагат интериорни лайстни Striped Alloy и Pepper White. Серийният спортен волан вече е с логото на John Cooper Works в долната част на средната спица.
Името John Cooper от десетилетия е синоним на успешната връзка на британските компактни автомобили с моторните спортове. Още през 60-те години на миналия век легендарният конструктор на спортни автомобили поема инициативата да осигури допълнителна порция радост от шофирането във всекидневието. Още онова време особено спортните варианти на Mini са носели неговото име. Днес интегрираният под покрива на MINI суб-бранд John Cooper Works е олицетворение на усещанията от моторните спортове и ненадмината динамика. Шестте върхови атлета в моделната програма, както и допълнителното оборудване и аксесоари, които гарантират допълнителна пъргавина и особено спортно излъчване на всяко MINI и още по-интензивно подчертават състезателните гени на марката.

 

Коментирай