Chevrolet Orlando

Мечтаният семеен ван

Когато бях малък, винаги се питах какъв автомобил ще имам като порасна. Дали ще е достатъчно голям и просторен, бърз и маневрен, икономичен... въпреки, че последното почти не съм се питал, тъй като цените на горивата тогава бяха дребни левчета. По това време изобщо не съм и предполагал, че Chevrolet ще измислят Orlando, който съчетава всичките тези положителни качества. Сега смело мога да заявя пред себе си и целия свят, че вече знам какъв автомобил ще избера за мен и моето семейство.

На 7-ми декември тази година в зала “Арена Армеец София” стана ясен победителят в категорията “Ван” на България за 2012 г. Това е новият Chevrolet Orlando. Определено си заслужи този приз и гордо с две ръце гласувах за него. Той съчетава пъргавина, маневреност, икономичност, удобство и лукс. Всички качества, които харесвам в един автомобил, Orlando ги притежава и обединява в един 7-местен семеен ван. Перфектен за всякакви нужди и цели.

Нашият тестов модел е Chevrolet Orlando LTZ+, оборудван с 2,0-литров турбодизелов двигател придружен с 6-степенна автоматична трансмисия. Мощността му е 163 к.с. и въртящ момент 360 Нм. Този двигател е един от най-ефективните правени някога от Chevrolet. Добро съчетание на мощност и разход на гориво.

Пътуването ни започна от София с пълен резервоар, а крайната ни дестинация бе Гложенски манастир, Рибарица и отново София. Възползвахме се максимално от всичките качества на Orlando и той не ни подведе в нито едно отношение. Когато се налагаше на места изпреварвахме и карахме бързо, на други не чак толкова. Въпреки греещото слънце времето беше студено, поддържаната температура в автомобила бе около 26-27 градуса. На места се искаха офроуд възможности от Orlando и въпреки предното предаване той се справи повече от блестящо.

На места се искаха офроуд възможности от Orlando и въпреки предното предаване той се справи повече от блестящо

Новият Chevrolet Orlando изглежда много добре, от него лъха на стил и класа. В автомобила бяхме общо 6 човека, на задните две места се седи спокойно като остава място и за багаж. Когато се налага задните две места могат да се сгънат лесно и бързо, а обемът на багажното пространство да стане 458 л. Багажникът е голям и има място за багажа на цялото ви семейство. Под кората на багажника има допълнително място, в което съвсем спокойно се побира по-малък багаж.

Отвътре Orlando е също толкова стилен, колкото и отвън. Цялата нова гама от модели на Chevrolet е вдъхновена от линията на Corvette. Специално оформлението на арматурното табло, в стил „двоен кокпит”, играе централна роля в интериора. Контролните уреди и приборите за управление са перфектно разположени и удобни за шофьора. Основните команди за аудиосистемата и MP3-плейъра са на волана и таблото. Характерната за Chevrolet синя светлина осветява ясно контролните прибори. Пътниците ще оценят високо изненадващо просторния интериор на Orlando, с повече от достатъчно пространство в областта на краката и главите. В интериора има различни “места” за вашите лични вещи, включително разполагате с допълнителна жабка. USB портът този път се намира зад панела за управление на аудиосистемата. С едно натискане на бутона, панелът автоматично се прибира елегантно нагоре. Доста удобно и практично местенце, ние го нарекохме “местенцето за шофьора”.

Отвътре Orlando е също толкова стилен, колкото и отвън

Седалките са облечени в черна кожа. Предните имат опция за подгряване и могат да се регулират в няколко степени за положение.

Orlando се отличава със здраво усилена защитна клетка на пътническото пространство, чиято структура поглъща енергията на удара. Тя намалява последствията от евентуален инцидент като предпазва максимално пътниците. В това число влизат и 6-те въздушни възглавници, но дано не ви се случва да ги усетите.

На бордовия дисплей може да следите моментния разход. През по-голямата част от времето показваше 7,3 л/100 км, което е повече от страхотно. С пълен резервоар от 64 литра и зависимост от стила ви на каране, Chevrolet Orlando е способен да измине между 630-780 км. Това не е никак малко на фона размерите и капацитета на автомобила.

Ако предпочитате активния начин на живот или имате голямо семейство, Chevrolet Orlando е идеалният избор за вас, както и за мен.

Технически данни: 
ДВИГАТЕЛ
Обем, куб. см1998
Мощност, к.с.163
- при, об/мин3800
Въртящ момент, Нм360
- при, об/мин2000
ТРАНСМИСИЯ
6-степенна автоматична предавателна кутия
ХОДОВА ЧАСТ
Окачване
- отпредMcPherson
- отзадТорсионна греда
СпирачкиВентилирани дискове
Гуми225/50 R17
ГАБАРИТИ
Дължина, мм4652
Широчина, мм1836
Височина, мм1633
Междуосие, мм2760
Предна следа, мм1584
Задна следа, мм1588
Маса, кг1659
Резервоар, л64
Обем багажник, л458
Товароносимост на покрива, кг100
ДИНАМИКА
Макс. скорост, км/ч195
0-100, сек.11
РАЗХОД, л/100 км
- градско9,3
- извънградско5,7
- комбиниран7,0
CO2, г/км186
ЦЕНА, с ДДС
43 654 лв.

Коментирай