Renault Twingo

Малък, но с голямо сърце

Статистиката сочи, че малките автомобили стават все по-предпочитани. С поскъпването на петрола и придошлата криза, малките коли стават любими на много хора. Практични, маневрени, икономични и пъргави - това са само част от плюсовете, които те притежават. Но има един сериозен недостатък при всички и това е малкото багажно пространство.

Ако все пак сте решили да използвате автомобила само за града, това е идеалният избор за покупка. Няма нищо по-приятно от това, да видите как някой се отказва от паркинг място в центъра на София, тъй като не му достигат милиметри, за да паркира големия си автомобил и вие след него най-демонстративно паркирате малката си кола. Лично на мен това ми доставя огромно удоволствие и обратното, когато аз съм с големия автомобил.

Новото Renault Twingo също спада към категорията на малките автомобили. Renault Twingo може да е малък, но със сигурност носи голямо сърце.

За своето време предното Twingo също изглеждаше с внушителен дизайн. Основно се харесваше от по-нежния пол, намирайки го за прекалено сладък модел. Новото поколение е доста по-различно. Лоурънс ван ден Екер - старши вицепрезидент - корпоративен дизайн на марката, се е постарал донякъде да запази някои елементи от предишния модел. Оформлението на предницата на новото Twingo е вдъхновено от новата дизайнерска линия на Renault. Предната част привлича вниманието с интересния си дизайн, по-голяма емблема и кръгли фарове за мъгла. В задната част са добавени нови светлини, които са разположени близо до стоповете. Задната броня е по-заоблена, а цялостното оформление на задницата е подчинено на по-меките линии. Клиентите на новото Twingo могат да избират между няколко вида лети джанти, чиито форми са аеродинамични, за да намалят разхода на гориво и вредни емисии.

Интериорът е също така впечатляващ, както и екстериора. Оформлението на седалките е с нови мотиви, като акцента е върху цветовете. В цветовото оформление попадат и уредите за отопление и климатика, както и дръжките на вратите. Също така и светлините по таблото и оборотомера.

Голямо впечатление ни направиха задните седалки, които са независими, те са на релси и могат да се движат напред и назад, а облегалките им се накланят. Това позволява на пътниците отзад да се настанят по начин, който е най-удобен за тях, както бързо и ефикасно да разширите обема на багажника при нужда.

До момента Renault Twingo се предлага в България само с един мотор, 1,2-литров, трицилиндров, с мощност 75 к.с. и 107 Нм максимален въртящ момент. Той пасва отлично на колата заедно с 5-степенната скоростна кутия, предназначена основно за градска употреба. Ако все пак се решите да пътувате на по-дълги разстояния и дойде момент за изпреварване, се въоръжете с търпение. Учудващо, наскоро карахме подобен автомобил, но той се справи много по-добре. Но бъдете спокойни, няма да изпадате често в подобна ситуация.
Ускорението от 0-100 км/ч се осъществява за 12,3 сек., което е на прага на нормалното за малък градски икономичен автомобил. Разходът на гориво в градски условия е 6,7 л., което е близко до заводските данни.
Извън града новото Twingo впечатлява с директен волан и прецизни спирачки. Окачването е комфортно, но не бих казал и стабилно, особено в завои.

Дойде време да поговорим малко и за безопасността на новото Twingo. Това е все по-често задаван въпрос сред купувачите на малки автомобили. Комбинацията от съвременно шаси, двигатели и система ABS превръщат новото Twingo в сигурен и надежден автомобил. За пасивната безопасност се грижат предни и странични въздушни възглавници.

Технически данни: 
ДВИГАТЕЛ
Обем, куб. см1149
Мощност, к.с.75
- при, об/мин5500
Въртящ момент, Нм107
- при, об/мин4250
ТРАНСМИСИЯ
5-степенна механична предавателна кутия
ХОДОВА ЧАСТ
Спирачки
- отпреддискове 259 мм
- отзадбарабани 203 мм
Джанти5,5x14
Гуми175/65 R14
ГАБАРИТИ
Дължина, мм3687
Широчина, мм1654
Височина, мм1470
Междуосие, мм2367
Маса, кг980
Резервоар, л40
ДИНАМИКА
Макс. скорост, км/ч170
0-100, сек.12,3
РАЗХОД, л/100 км
- градско6,7
- извънградско4,2
- комбиниран5,1
CO2, г/км119
ЦЕНА, с ДДС
17 990 лв.

Коментирай