KIA ProCeed 1,6 CRDi

Корейска инвазия 2

В брой 25 на VS AUTO ви представихме подробно в текст и снимки новия Hyundai i30. Смея да твърдя, че той e един от основните конкуренти на KIA Ceed и Pro Ceed на пазара. Новият KIA Pro Ceed e поредното доказателство за респектиращия напредък на корейската марка.

Не си спестихме думи и не скрихме нищо от вас, относно новия Hyudai i30 и неговото поведение на пътя. Ще бъдем честни и с оценка си при новия KIA Pro Ceed. Знаете, че се стараем да бъдем адекватни и обективни в нашите мнения относно тестовете на нови автомобили.
В сравнение с предното поколение, новият KIA Pro Ceed е коренно променен. Представеният модел е пъти по-агресивен, пътното му поведение е подобрено, а двигателите са станали по-мощни и икономични. В обобщение, всички тези показатели са критерии за напредък.

Двигатели

KIA Pro Ceed идва с възможност за избор между два бензинови и два дизелови двигателя, всеки, от които ще ви зареди с добро настроение при шофиране. И двата вида двигатели се предлагат във варианти с 1.4 и 1.6-литрови мотори, с мощност от 90 до 135 к.с. Новаторските мерки за редуциране теглото на автомобила резултират в икономичния разход на гориво, особено, в комбинация с иновативната Start/Stop система ISG, която автоматично изключва двигателя при състояние на покой и моментално го стартира при потегляне. ISG е част от опционалния пакет EcoDynamics, който включва и индикатор за смяна на скоростите, както и енергоспестяващи гуми. Така ще се насладите на едно не само приятно, но и доста икономично шофиране.

Нашият тестов модел е с 1,6-литров дизелов двигател със 135 к.с. под капака. Въпреки по-добрите на хартия данни, на мен лично ми се стори малко муден, същият “проблем” имаше и Hyuhdai i30. За разлика от него обаче, този 1,6-литров дизелов агрегат е една идея по-тих, благодарение на още един допълнителен тампон, който поема вибрации идващи от двигателя.

Дизайн и технологии

Ако трябва да бъда честен, сравнение с Hyundai i30, KIA Pro Ceed повече ми хареса. Най-вече ме спечели със своите мускулести форми и динамични пропорции. Интегрираният спойлер в задната му част допълнително придава по-спортен и завършен вид на автомобила.

KIA Pro Ceed е напълно различен автомобил. Проектиран в Европа, и създаден по най-високите стандарти в модерната фабрика на марката в Словакия, това е автомобил от друго измерение.
Спортната му фигура веднага привлича погледа, а динамичният силует задържа вниманието задълго. Впечатляват и обемно изразените стопове, които свързват страничния профил с мускулестата задна част. Цялостната визия на модела обещава едно вълнуващо преживяване на пътя.

Интериор

Веднага след като се качите в автомобила ще почувствате комфорта на стилизирания салон и ще се насладите на висококачествено изработените детайли. В новия модел на корейската марка има толкова много техника на борда, че чак заслужава адмирации. Чрез включване на вашия iPod или външна памет през USB слота, може да се насладите на любимите си музикални парчета. Като допълнителна опция се предлага аудио система с 4.3” TFT LCD дисплей в комбинация с камера за обратно виждане, която улеснява паркирането. Ако изберете 7” навигационна система с тъчскрийн, правилната посока е винаги гарантирана.

Сигурност

Новият Pro Ceed ви пази с редица интелигенти системи за сигурност - система за предупреждение при напускане лентата на движение (Lane Departure Warning System – LDWS), ABS, ESP и система за цялостно управление стабилността на автомобила (Vehicle Stability Management - VSM). За ваше удобство, Pro Ceed е оборудван с електронна спирачка, заместваща традиционния лост, която се активира чрез бутон. Pro Ceed може да бъде снабден и с интелигентна система за подпомагане на паркирането (SPAS), която паркира автомобила вместо вас.

Нашата оценка

Приятен автомобил за млади хора.От скоро съм привърженик на корейските автомобили и смея да твърдя, че новият KIA Pro Ceed заслужава аплодисменти и заслужава всеки един похарчен лев за него.
Както всички модели на KIA досега, новият Pro Ceed пристига с безпрецедентна 7-годишна гаранция, която се прехвърля на всеки следващ притежател на автомобила.

Технически данни: 
ДВИГАТЕЛ
Обем, куб. см1582
Мощност, к.с.128
- при, об/мин4500
Въртящ момент, Нм260
- при, об/мин1900
ТРАНСМИСИЯ
6-степенна механична предавателна кутия
ХОДОВА ЧАСТ
Окачване
- отпредMacPherson
- отзадНезависимо Multi Link
Спирачки
- отпредвентилирани дискове
- отзаддискове
Гуми и джанти225/45 R17
ГАБАРИТИ
Дължина, мм4310
Широчина, мм1780
Височина, мм1430
Междуосие, мм2650
Маса, кг1375
Резервоар, л53
Обем багажник, л380
ДИНАМИКА
Макс. скорост, км/ч197
0-100, сек.10,9
РАЗХОД, л/100 км
- градско5,2
- извънградско3,8
- комбиниран4,3
CO2, г/км114
ЦЕНА, с ДДС
от 29 996 лв.

Коментирай