BMW 116d Efficient Dynamics Edition

Какъв е този шум?

Някои казват, че това е най-икономичното BMW на пътя в момента. Как няма да е икономично, когато става дума за 3 цилиндров дизелов агрегат. Трака, тропа, шумен е, но разхода на ръчка през зимата в града не надвишава 5 л/100 км. А на тези колеги, които твърдят, че двигателя е тих, ще кажа само едно, пийте си хаповете редовно.

Докато правех теста на новото 116d Efficient Dynamics Edition на няколко пъти ми идваше да сляза от колата. Да си призная беше ме срам, да караш BMW, а звука идващ от двигателя да напомня за онези славни времена, в които беше на мода Wartburg. Този шум определено е нетипичен за марката.

Голяма част от истинските фенове на BMW напълно отричат модела, т.к. е с малък дизелов двигател при това с 3 цилиндъра. Всичките тези неща са верни за модела, но е вярно и това, че от BMW си разбират от работата и в интерес на истината са направили пъргав двигател, въпреки подигравателния му обем като за дизел.

Mюнхенци са постигнали целта си, а именно, да създадат малък по обем двигател (1,5 л.,116 к.с.), с нисък разход на гориво и вредни емисии и в същото време да бъде достатъчно пъргав, за да се случват изпреварванията с лекота.

Дизеловите двигатели с олекотена алуминиева конструкция от семейството на BMW EfficientDynamics се оборудват със свръхпълнене с турбокомпресор с променлива геометрия и директно впръскване Common Rail от най-ново поколение.

Зад радиаторната решетка са монтирани въздушни клапи с електрическо управление, които се отварят и затварят в зависимост от нуждите от охлаждане на двигателя. Крайният резултат от всички подобрения е намаляване на разхода с допълнителни 300 мл спрямо 116d. Така Efficient Dynamics Edition стига до забележителните 3.4 л/100 км, но само по каталог. Аз лично не успях да докарам такъв разход в режим Eco. Сигурно ще трябва да сляза от автомобила и да почна да го бутам. Отново ще засегна някои колеги, извинявам се, но вие по инерция ли сте правили тест драйв на автомобила, за да докарате 3.4 л/100 км? При нас разхода не мръдна от 5 л/100 км., което отново го прави най-икономичното BMW до момента в зимни условия.

Блестящата хромирана рамка на бъбрековидната радиаторна решетка ясно подчертава новият и стегнат дизайн на баварците. Моделът предлага множество функционални опции за екстериора и интериора, които повишават както комфорта, така и сигурността. Park Distance Control (PDC) отзад подпомага водача с визуални и звукови предупреждения при паркиране на заден ход. Фаровете за мъгла повишават сигурността при лоши светлинни условия и дъжд.

Водачът се наслаждава и на автопилота със спирачна функция, мултифункционалния волан, който облекчава достъпа до множество функции на автомобила, както и устройството “Свободни ръце” с USB интерфейс. За сигурно и комфортно транспортиране на различни предмети автомобилът се оборудва с пакет поставки с множество практични възможности за съхранение. Оборудването се допълва от регулируемия подлакътник и светлинен пакет, който ни подсказва за повече лукс и уют в интериора.

Нашата оценка

Компактен, пъргав и икономичен автомобил, но за мен и твърде скучен. Не предлага нещо повече, което не можете да срещнете в други автомобили от този клас. Освен високата цена, която стартира от 50 450 лв с ДДС за BMW 116d Efficient Dynamics Edition.

 

Технически данни: 
ДВИГАТЕЛ
Обем, куб. см 1496
Мощност, к.с. 116
- при, об/мин 4000
Въртящ момент, Нм 270
- при, об/мин 1750-2250
ТРАНСМИСИЯ
6-степенна механична предавателна кутия
ХОДОВА ЧАСТ
Окачване
- отпред McPherson
- отзад Multi-link независимо
Спирачки
- отпред вентилирани дискове
- отзад дискове
Гуми и джанти
- отпред/отзад 205/55 R16
ГАБАРИТИ
Дължина, мм 4329
Широчина, мм 1984
Височина, мм 1413
Междуосие, мм 2690
Маса, кг 1320
Резервоар, л 52
Обем багажник, л 360 - 1200
ДИНАМИКА
Макс. скорост, км/ч 195
0-100, сек. 10,4
РАЗХОД, Л/100 КМ
- градско 4,4
- извънградско 3,5
- комбиниран 3,8
CO2, г/км 101
ЦЕНА, С ДДС
от 50 450 лв.

Коментирай