Dacia Duster Edition 2016, 1.5dCi

Идеална инвестиция

Още с излизането си на пазара, Dacia Duster ми стана симпатичен. Не ме спечели с вида си, а с това, че предлага повече, отколкото плащаме за него. Dacia Duster винаги се е предлагал и продължава да се предлага на конкурентни цени. Което за 4х4 автомобил си е живо посегателство към по-скъпите 4х4 возила.

Цената на новия фейслифт тестов модел е 37 500 лв. Вие преценете дали си струва да отделите толкова пари за чисто нов 4х4 автомобил, при това с екстри. Аз смятам, че си струва, но само ако преглътнете спартанското излъчване и неудобните му седалки. А и чисто нов автомобил в този клас за такива пари, няма да намерите никъде.

Оборудване

Dacia Duster е оборудван с нова мултимедийна система Dacia Media Nav Evolution, с която боравите чрез чисто нов 7 инчов цветен дисплей. Към нея може да свържете вашия смартфон, има Bluetooth връзка, навигация и др.

Сред другите по-интересни опции в Duster са камерата за движение на заден ход, темпомат с ограничение на скоростта, подгряване на предните седалки и кожен волан. Допълнителнo новия Duster се предлага с две нови тапицерии Silicon черно и Federer сиво за по-скъпата версия.

Само две години след последните промени по Duster, Duster Еdition 2016 се предлага с нови 16-инчови алуминиеви джанти с диамантен ефект, подчертаващи стойката му. И за да затвърди приключенския дух на модела, съществуващият Olive Grey цвят на купето бе изместен от зелен алтай и кафяв турмалин.

Двигател

Тестовият ни модел е оборудван с добре познатия ни 1,5-литров дизелов агрегат със 110 к.с. и 240 Нм. Този двигател е смятан за един от силните представители на своя клас. Ускорението е достатъчно уверено, особено при потегляне, т.к. първа предавка е доста къса. Това е така, за да ви улесни при шофиране в пресечен терен.

Работата на двигателя обаче не е едно от нещата, с които може да се похвали новия Duster. Работи доста шумно, а това е едно от нещата, което много ме дразни в един автомобил. Разходът обаче е приемлив, около 6,5 – 7 л/100 км комбинирано.

Нашата оценка

Dacia Duster Edition 2016 продължава да предлага удивително много срещу цената си. Удивителен вътрешен простор, практичност, издръжливост и балансирано пътно поведение, моделът вече предлага и разширен обхват на оборудването, както и някои симпатични дизайнерски нововъведения.

Коментирай