Opel Antara

Големият брат идва

Големият брат в семейството на Opel неоспоримо е Opel Antara. SUV чудовището от “Лох Нес” би пребродило не само реки и езера, но и планини, за да достигне до вашите сърца.

Обновеният SUV модел на Opel е получил доста сериозни промени по външния вид и гамата от двигатели е актуализирана. Инженерите на Opel са модернизирали и ходовата част на модела, чрез което са постигнати по-добро поведение на пътя и комфорт. Освен това, е повишена и сигурността на автомобила, посредством серийната електрическа ръчна спирачка и системата Hill Assist за по-лесно потегляне под наклон.

Всичко това обаче си има цена, която също е модернизирана и започва от 43 930 лв с ДДС. Продажбите за България на обновения Opel Antara стартираха в началото на 2011 г.

Моделът предлага доста интересни агрегати, всички отговарящи на екологичната норма Euro 5. Те са с доста занижен разход на гориво и отделяни вредни емисии в сравнение със своите предшественици.
Дизеловите модификации на автомобила са две на брой. Първата е 2,2-литров турбодизелов двигател CDTI, който в единия случай е с мощност 163 к.с. като нашия тестов модел, а в другия доставя пикантните 186 к.с. И двете версии се предлагат със система за задвижване към четирите колела 4х4 като при първия е възможно това задвижване да е само към предните колела. Има опция и за автоматична скоростна кутия.

При бензиновите двигатели също има сериозна промяна. Тук вече 2,4-литровият четирицилиндров бензинов агрегат е получил полагащите му се 170 к.с. С цели 30 к.с. повече от предходната версия като учудващо разходът е значително намален. И при бензиновия двигател има опция за задвижване само на предните две колела. Представете си само, за какво ви е автомобил с вид на SUV чудовище с предно предаване? Това е като да имате голяма крава, която не дава мляко.

По екстериора промените касаят главно предната част на автомобила. Тя е с коренно различна радиаторна решетка, нова броня и мястото на халогените е малко по-високо като са получили и хромирани пръстени. Задните светлини също са модифицирани, а новите 18-инчови джанти придават допълнителен блясък на всъдехода.
В интериора има повече място за лични вещи, централната конзола също е променена като контролните уреди са получили нов дизайн и ефектно осветление. Освен това, материалите за оформление са станали доста по-качествени. Фейслифтът на Opel Antara се предлага и с няколко допълнителни нива на оборудване.

Пътят, който минахме с Antara бе от София до Банско и обратно. За разлика от предната версия, офроуд възможностите са рязко увеличени. Почти няма места, на които не може да се покатери “Неси”. Малко се отклонихме от пътя, за да го тестваме по офроуд трасе. На места долната част на предната броня опираше в земята, но тя е от гъвкав материал и има опция да бъде свалена, ако това ви притеснява. Така преминаването на автомобила по трудно достъпни пътища става безпроблемно.

Ако ви се наложи на тесен път да се разминете с друг автомобил, има възможност да приберете страничните огледала с едно натискане на бутон, намиращ се на удобно място на централната конзола.

Тестовият ни модел е с 6-степенна автоматична предавателна кутия. Задвижването е 4х4, при което в зависимост от обстоятелствата до 100% от мощността може да премине към предните колела или да се разпредели в отношение 50:50 между предния и задния мост.

Тестът по офроуд трасето продължи около един час и половина и обновената Antara показа разход на гориво 10,1 л/100 км. Отново едно голямо браво за инженерите на Opel.

Технически данни: 
ДВИГАТЕЛ
Обем, куб. см2231
Мощност, к.с.163
- при, об/мин3800
Въртящ момент, Нм350
- при, об/мин1750-2750
ТРАНСМИСИЯ
6-степенна автоматична предавателна кутия
ХОДОВА ЧАСТ
Окачване
- отпредMcPherson
- отзадТорсионна греда
СпирачкиВентилирани дискове
Гуми235/55 R18
ГАБАРИТИ
Дължина, мм4595
Широчина, мм1849
Височина, мм1717
Междуосие, мм2708
Просвет, мм175
Предна следа, мм1570
Задна следа, мм1575
Маса, кг1936
Резервоар, л65
Обем багажник, л419
ДИНАМИКА
Макс. скорост, км/ч190
0-100, сек.9,9
РАЗХОД, л/100 км
- градско8,2
- извънградско5,2
- комбиниран6,3
CO2, г/км167
ЦЕНА, с ДДС
От 43 930 лв.

Коментирай