BMW X5 M50d - 381 к.с.

Динамичен, комфортен, гъвкав

Това са трите думи, с които бих описал новото BMW X5 M50d. Автомобил, който успя да ме спечели за кратко време. Първите неща, които правят положително впечатление са високата позиция на шофьора, уютният и луксозен интериор, да не забравя и прекрасното чувство, след натискането на педала на газта.

В новото BMW X5 M50d е съчетан целият опит на инженерите на BMW M, който е използван за особено фини настройки на задвижването, окачването и кормилното управление. Резултатът е M Performance автомобил, който въодушевява с впечатляващата комбинация между чиста динамика, комфорт и гъвкавост. Той безкомпромисно съчетава качествата на един BMW X модел с динамичната готовност на BMW M и така създава свой собствен клас.
 

М елементите в BMW

Специфичните въздухозаборници в широката предна броня придават на Sports Activity Vehicle още по-впечатляващо излъчване. Трапецовидните накрайници на ауспуховите тръби са в черен хром. Означението на модела в тъмен хром подчертава близките връзки с M, които личат и в интериора.

Водачът и пътника до него биват посрещнати от лайстни на праговете с означение на модела, а при всяка смяна на предавките погледът попада върху логото на М на селектора на 8-степенната трансмисия Steptronic Sport.

Двигател

Агрегатът комбинира директно впръскване CommonRail и тристепенно свръхпълнене с 3 турбокомпресора с променлива геометрия. За този уникален двигател са характерни спонтанните реакции, високият въртящ момент още при ниски обороти и широкият използваем оборотен диапазон.
Тези характеристики на двигателя осигуряват много спонтанна динамика – с вълнуващи 740 Нм въртящ момент, максимална мощност от 280 кВт (381 к.с.) и ускорение от 0 до 100 км/ч за 5,3 сек. Тези впечатляващи динамични характеристики са комбинирани със среден разход на гориво от 6,6 л. на 100 км и СО2 емисии от 173 г/км, което показва изключителното съотношение между динамика и ефективност и за пореден път подчертава иновативната сила на BMW.

Динамика и управление

Високата пъргавина и прецизната управляемост, както и балансираните настройки по всички компоненти на окачването се усещат при всяко излизане от завой. Инженерите на BMW M са оптимизирали характеристиките на окачването и кормилното управление на този ексклузивен Sports Activity Vehicle до най-малките детайли.

Включените в това оборудване динамичен контрол на амортисьорите и въздушно окачване на задната ос са настроени към особено спортно поведение на пътя. Именно за това се усеща толкова стабилен в завои.

С адаптивния пакет за окачването Dynamic BMW X5 M50d постига максимална пъргавина, прецизност и странична динамика. Настроеният специфично за модела Dynamic Performance Control и оборудването Dynamic Drive гарантират неутрални реакции при завиване и минимално странично наклоняване на каросерията при движение по завои.

BMW X5 M50d серийно се оборудва с интелигентната система за задвижване на четирите колела BMW xDrive с Performance Control. Независимо от пътната настилка Sports Activity Vehicle следва прецизно всяка промяна на посоката с осезаемо по-малко корекции с кормилното управление. За постигане на типичната за M Performance динамика на управлението системата подава по-висока мощност към задните колела.

Трансмисия

Пренасянето на мощността на BMW X5 M50d е поверено на серийната 8-степенна автоматична трансмисия Steptronic Sport. Специфичните за M Performance настройки на програмите за превключване са специално адаптирани към особения потенциал на мощността на двигателя. Предавките могат да се превключват особено спортно чрез лостчетата на волана. Освен това трансмисията разполага и с Launch Control, който осигурява оптимално ускорение при всякакви условия. Компактната конструкция, ниското тегло и перфектното взаимодействие с автоматичната функция Start/Stop имат значителен принос за понижаването на разхода на гориво и емисиите.

Интериор и озвучение

Bang&Olufsen е озвучението в 5 звездния интериор на новото BMW X5 M50d. Кристалният саунд идващ от говорителите разположени в интериора ще ви прави компания при всяко едно ваше пътуване. И определено няма да съжалявате ако поръчате вашето BMW с това озвучаване.

Кожените перфорирани седалки допринасят още повече лукс и комфорт в автомобила. Определено можем да твърдим, че това е модел, който би подхождал на костюмирани господа, някак по-бизнес ориентирани. За това подсказват закачалката за дрехи, намираща се зад шофьорската седалка на автомобила и допълнително монтираните щори на задните две врати.

Нашата оценка

Фино подобрен дизайн, перфектно задвижване, максимална динамика на управлението. M Performance автомобилите олицетворяват перфектно тези три качества.

Скромен разход на гориво, дори при по-палави шофьори, разходът рядко скача на 9 л/100 км в смесен цикъл. Перфектен автомобил, както за пътуване, така и за ежедневно ползване. Огромен багажник и голямо пространство в интериора. Едно 4 членно семейство запалено по зимните спортове като ски, би било на точно на мястото си в този автомобил. 

Технически данни: 
ДВИГАТЕЛ
Обем, куб. см2993
Мощност, к.с. 381
- при, об/мин 4000 - 4400
Въртящ момент, Нм 740
- при, об/мин 2000 - 3000
ТРАНСМИСИЯ
8-степенна автоматична трансмисия Steptronic Sport
ХОДОВА ЧАСТ
Окачване
- отпред Multi-link
- отзад Multi-link
Спирачки
- отпредвентилирани дискове
- отзаддискове
Гуми и джанти
- отпред/отзад 285/45 R19
ГАБАРИТИ
Дължина, мм 4886
Широчина, мм 1938
Височина, мм 1762
Междуосие, мм 2933
Маса, кг 2265
Резервоар, л 85
Обем багажник, л 1870 max.
ДИНАМИКА
Макс. скорост, км/ч 250
0-100, сек. 5.3
РАЗХОД, Л/100 КМ
- градско 7,6
- извънградско 6,2
- комбиниран 6,8
CO2, г/км 242
ЦЕНА, С ДДС
168 200 лв.

Коментирай