BMW 330d Touring

Да му мислят конкурентите

BMW (Bayerische Motoren Werke/ Баварски моторни заводи) е компания с дълга история, основана официално в Мюнхен през далечната 1917 г. на миналия век от Карл Фридрих Рап и Густав Ото. Първоначално компанията се е занимавала с производството на двигатели на самолети. Създадената тогава бяло-синя кръгла емблема се използва и до днес. Някои смятат, че тя представлява въртяща се перка на самолет, но защо е решена в синьо и бяло? Отговорът е лесен, това са цветовете на флага на Бавария.

По време на първата световна война компанията е произвеждала самолетни двигатели за немците. Поръчките са валяли като из ведро и успехът на малката тогава компания бил предначертан. След края на войната поръчките затихнали, а компанията е трябвало да се ориентира към друг печеливш сектор. За кратък период от време BMW били принудени да произвеждат влакови спирачки. Години по-късно през 1923 г. бил конструиран и първият мотоциклет с кош R12, а през 1927 г. се появил и първият автомобил Dixi.

Удоволствие от шофирането

Не знам как е било в миналото, но това, което виждам в момента от BMW, определено ми харесва. Направихме поредния тест драйв за марката, но този път на новата 3 серия Touring. Чак сега започвам да разбирам истинското значение на думите “Удоволствие от шофирането”. Няма нищо по-хубаво от това да управляваш стабилен и мощен автомобил, и когато той е икономичен и наблъскан с куп екстри, удоволствието от това е още по-осезаемо.

Двигател

Ще бъда кратък и ясен, икономичен и пъргав, с голяма еластичност. Говоря за дизелов двигател с обем от 3,0 литра и вълнуващите 258 к.с. и въртящ момент 560 Нм при 1500 об/мин. От страна на двигатели BMW са се усъвършенствали до степен, недостижима за други. Новият двигател е проектиран да работи по модерната технология на BMW Efficient Dynamics. Това означава значително намаление на разхода на гориво и емисиите при по-висока мощност.

Дизайн и функционалност

Новото BMW Серия 3 Touring впечатлява с обмисления си дизайн. Вроден спортен дух, ексклузивна елегантност и убедително модерно излъчване. Серия 3 Touring се предлага с различни нива на оборудване Sport, Luxury и Modern. Характерното при новото комби е значително порасналия гъвкав багажник.

Новият разширен отвор на багажника осигурява обем от 495 л. Чрез сгъваемата облегалка на задната седалка вместимостта на багажника може да бъде увеличена до 1500 л. Облегалката на задната седалка серийно е делима в съотношение 40:20:40. По този начин можете да превозвате обемисти предмети, дори когато на задната седалка седят двама пътника.
Ще забележите функционалността на BMW Серия 3 Туринг, още щом отворите задния капак. След натискане на бутон на ключа капакът се отваря, благодарение на автоматична система. Когато ръцете ви са заети, допълнителното оборудване “Комфортен достъп” позволява дори и безконтактно отваряне на задния капак чрез целенасочено движение на крака под задната броня. А ако трябва да натоварите дребни предмети, отделно отварящият се заден прозорец ви предлага удобно решение.
Адаптивната система за закрепване на багажа включва променлива алуминиева релса и два ремъка за фиксиране на багаж или дребни предмети в багажника. Когато не се използва, алуминиевата релса удобно се съхранява под дъното на багажника.
Покривалото и разделителната мрежа са разположени в две отделни отделения, което значително облекчава употребата им. Когато не го ползвате, покривалото се съхранява под равния под на багажника. Друго отделение под пода на багажника осигурява място за допълнителни предмети.

Интериор

Интериорът на BMW Серия 3 Touring впечатлява с високото качество на подбраните материали. Умелото оформление на пространството осигурява оптимален достъп до всички важни контролни функции на арматурното табло.

То, от своя страна, е отворено към водача и позволява удобен достъп до уредите за управление. Всички дизайнерски линии се събират в една точка зад волана и по този начин насочват погледа към пътя.

Просторният интериор предлага комфорт и на пътниците на задната седалка, които ще се наслаждават и на голяма свобода над главите, и в областта на коленете.

Екстериор

Въпреки размерите и факта, че все пак това е семеен автомобил тип комби, BMW Серия 3 Touring изглежда спортна натура, която лежи на пътя динамично и излъчва бързина дори и в покой. Широката бъбрековидна радиаторна решетка на BMW образува визуална цялост с фаровете и по този начин се разпознава и отстрани. Праговете се издигат към задната част и подчертават действената клиновидна форма, която плавно преминава в атлетичната и елегантна задна част.

Спортният дух не му е чужд и е ясно подчертан с елегантността и модерното излъчване. BMW Серия 3 Touring се предлага в няколко линии - Sport, Luxury и Modern, като BMW ви предлага многообразие от възможности за индивидуализиране.

Нашата оценка

Това е перфектният семеен автомобил, с достатъчно мощен и икономичен двигател. Новото BMW Серия 3 Touring предлага комфорт, уют и достатъчно място за багаж. Единствен недостатък е високата му цена. Много ми се иска, автомобилът носещ емблемата на BMW да стане по-достъпен за масовия потребител. И все пак, да му мислят конкурентите.

Технически данни: 
ДВИГАТЕЛ
Обем, куб. см2993
Мощност, к.с.258
- при, об/мин4000
Въртящ момент, Нм500
- при, об/мин1500-3000
ТРАНСМИСИЯ
7-степенна автоматична предавателна кутия
ХОДОВА ЧАСТ
Окачване
- отпреддвойни носачи и пружинна стойка
- отзадпетраменна конструкция
Спирачки
- отпредвентилирани дискове
- отзадвентилирани дискове
Гуми и джанти225/50 R17
ГАБАРИТИ
Дължина, мм 4624
Широчина, мм 2031
Височина, мм 1429
Междуосие, мм 2810
Маса, кг 1685
Резервоар, л57
Обем багажник, л 495-1500
ДИНАМИКА
Макс. скорост, км/ч 250
0-100, сек.5,6
РАЗХОД, л/100 км
- градско 6,3
- извънградско 4,5
- комбиниран 5,1
CO2, г/км 135
ЦЕНА, с ДДС
90 000 лв.

Коментирай