Mercedes-Benz GLC Coupe 220 d 4MATIC

4х4 купе в премиум опаковка

Първите думи, които ми минават през ума при вида на GLC купе са: бързина и изразителност. Широките „рамене“ и хоризонталните задни светлини придават на автомобила мощно и уверено излъчване.

Радиаторната решетка и централно разположения „мерник“ или за други „звезда“, подсилват спортното излъчване на автомобила. Това е само част от атрактивните детайли, с които това купе впечатлява – от линията на покрива до мощния дизайн на задната част на каросерията и стандартните 18-цолови алуминиеви джанти.

Интериор

GLC Coupe не изглежда само отвън атрактивно, но и от вътре. Комбинацията от висококачествени материали, модерен дизайн и ексклузивно оборудване, прави GLC Coupe наистина атрактивен.

Стандартните седалки и меките на допир повърхности са запленяващи както за шофьора, така и за пътниците. Пуристично модерните линии на централната конзола, детайлите в черно с пиано лак, както и декоративните елементи в сребристо върху арматурното табло привличат вниманието и подчертават новаторския характер на новото GLC Coupe.

GLC Coupe впечатлява и с аромата си. Интериорът на автомобила може да се ароматизира по ваше желание с помощта на пакета AIR BALANCE. Предлагат се четири висококачествени интериорни аромата, които може да се използват според личните предпочитания и настроения. Освен това се подобрява и качеството на въздуха чрез йонизиране и оптимизирано филтриране на интериорния и постъпващия отвън въздух.

 

Освен, че впечатлява с дизайн и аромат, GLC Coupe ще ви зарадва и с пространство. Откривате в GLC Coupe повече простор и по-голяма гъвкавост от всяко друго спортно купе. При сгънато положение на задните седалки товарният обем се увеличава до 1205 литра.

Има възможност да пътуват в новото GLC Coupe спокойно 4 човека с 4 чифта ски без да се отрази това на комфорта ви.

Двигатели и технологии

Инженерите от Mercedes-Benz са постигнали изключителни резултати по отношение на динамиката, плавното функциониране и разхода на гориво на 4-цилиндровия дизелов двигател. Характеристиките на агрегата могат да бъдат описани само с една дума – хармонични. И двата агрегата 220d и 250d 4MATIC се отличават с висока мощност, икономичен разход на гориво и екологичност.

4-цилиндровият бензинов двигател (GLC 250 4MATIC) на новото GLC купе е едновременно динамичен и много икономичен. Подобно на всички двигатели на Mercedes-Benz, той е основният елемент на вашия автомобил и конструкторите са обмислили и най-малките детайли с една единствена цел: да се осигури оптимална мощност и висока ефективност при всяко пътуване.

Целта при разработването на това ново поколение 4-цилиндрови бензинови двигатели е да се намали значително разходът на гориво и да се понижат емисиите, без това да повлияе по някакъв начин на мощността и комфорта на возене.

За енергийната ефективност допринасят също така пониженото тегло в сравнение с предишните модели на двигателя и другите видове 4-цилиндрови бензинови двигатели в този сегмент, ниските загуби вследствие на триене и спомагателните системи, които се активират само при необходимост. Стандартната функция ECO Start/Stop и ECO дисплеят също помагат за постигане на добра енергийна ефективност на автомобила.

GLC Coupe може да бъде поръчан и с алтернативно задвижване. Mercedes-Benz предлага за първи път Midsize Sport Utility Coupe с иновативна PLUG-IN HYBRID система - GLC 350e 4MATIC. Този модел се отличава с типичните за бензиновите двигатели високи мощностни характеристики, комбинирани с ефективността на задвижването с мощен електромотор.

Системата за задвижване PLUG-IN HYBRID е основен иновативен компонент на новия GLC 350e 4MATIC. Системата развива обща мощност от 327 к.с. с електромотора. Възможно е дори шофиране с нулеви локални емисии. Хибридната система за задвижване е комбинирана със 7-степенна автоматична трансмисия, с помощта на която автомобилът може да достигне максимална скорост 235 км/ч.

Електромоторът на системата PLUG-IN HYBRID може да осигури изцяло електрическо задвижване на разстояние до 34 км при максимална скорост 135 км/ч – още от потеглянето на автомобила, благодарение на функцията Silent Start. След това двигателят с вътрешно горене се включва само когато е необходимо да се генерира по-голяма мощност.

Трансмисии

Предлагат се два типа скоростни кутии за GLC Coupe. Със 7-степени и 9-степени. Като 7-степенната автоматична трансмисия се предлага само за GLC Coupe 350e 4MATIC. И двата типа автоматични кутии предлагат високо ниво на комфорт, удоволствие от шофирането и висока ефективност. Те впечатляват със своята плавна работа и бързо превключване на предавките.

Опциите „Economy“, „Comfort“, „Sport“, „Sport+“ и „Individual“ на системата DYNAMIC SELECT дават възможност на шофьора да избере желания режим на превключване на предавките – от подчертано икономичен до динамичен.

Поведение на пътя и окачване

Независимо от конкретните условия на пътя и терена, новото GLC Coupe гарантира винаги комфортно и спортно возене. Благодарение на иновационни технологични решения, системата на окачване се адаптира към неравностите, натоварването на автомобила и стила на шофиране.

Превключвателят DYNAMIC SELECT позволява на шофьора да променя демпферните характеристики на автомобила – от комфортна настройка до два варианта на спортен режим с по-твърдо окачване.

Освен това, окачването се снижава с 15 мм. При режими на шофиране „Sport“ и „Sport+“ ефектът на амортисьорите се увеличава. Снижаването и по-твърдата настройка на окачването дават възможност да се поддържа по-динамичен стил на шофиране, като същевременно се запазва високото ниво на комфорт при пътуване на дълги разстояния. Безопасността при шофиране и качеството на возене се подобряват благодарение на безстепенното регулиране на демпферните характеристики и индивидуалната настройка за всяко отделно колело.

В сняг и лед, при силен вятър и лошо време, както и на дълги прави отсечки – интелигентната система за задвижване на всички колела 4MATIC прави пътуването по-безопасно и по-динамично при всякакви ситуации на пътя.

Благодарение на системата 4MATIC за задвижване на всички колела, вие шофирате динамично и безопасно в офроуд условия и на лесен терен, а на хлъзгав път, напр. при наличие на сняг или лед, автомобилът се движи по-стабилно и с по-добро сцепление.

В критични ситуации електронната стабилизираща програма ESP не позволява на автомобила да започне да приплъзва. Това се постига чрез индивидуално прилагане на необходимото спирачно усилие върху отделните колела. Освен това, системата намалява значително и страничното отклоняване от курса при силни пориви на страничен вятъра.

Всичко това звучи страхотно и все пак винаги бъдете внимателни на пътя и карайте разумно.

Нашата оценка

За съжаление Mercedes-Benz GLC Coupe не успя да се класира в конкурса „Автомобил на годината“ за 2017, в категория „Кросоувър“. Не му достигна много малко, за да бъде изстрелян в топ 5. Аз лично смятам, че има място сред финалистите в тази категория.

Маневрен и функционален автомобил. Добре стои на пътя, а чувството докато шофирате е повече от чудесно. Препоръчвам ви го горещо ако сте авантюристи и търсите различното, модерното, динамичното и в същото време хармоничното. Ако се занимавате със зимни спортове също ще кажа, че това е автомобил, който няма да ви подведе при хлъзгав път, стига да сте разумни разбира се.

По време на теста беше обявен жълт код за страната от снеговалежи и поледици. Новият GLC Coupe доказа, че не съществува място, терен и атмосферни условия, през, които да не може да се справи. 

Технически данни: 
ДВИГАТЕЛ
Обем, куб. см 2143
Мощност, к.с. 204
- при, об/мин 3800
Въртящ момент, Нм 500
- при, об/мин 1600 - 1800
ТРАНСМИСИЯ
9-степенна автоматична предавателна кутия
ХОДОВА ЧАСТ
Окачване
- отпред Multi-link
- отзад Multi-link независимо
Спирачки
- отпред вентилираниавентилирани дискове
- отзад вентилирани дискове
Гуми и джанти
- отпред/отзад 235/60 R18
ГАБАРИТИ
Дължина, мм 4732
Широчина, мм 2096
Височина, мм 1602
Междуосие, мм 2873
Маса, кг 1770
Резервоар, л 50
Обем багажник, л 500
ДИНАМИКА
Макс. скорост, км/ч 222
0-100, сек. 7.6
РАЗХОД, Л/100 КМ
- градско 5,8
- извънградско 5,0
- комбиниран 5,4
CO2, г/км 129-143
ЦЕНА, С ДДС
109 553 лв

Коментирай